NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Har blivit med en Canon Ra i sommar, det är min första systemkamera någonsin och jag kör den med Nikon F linser så jag får lära mig allt manuellt.

Jag köpte den då priset föll markant men innan det så lutade det åt en Nikon D780 då den verkar ha en del funktioner i sin firmware inriktat på just astrofoto.

Vad gäller EOS Ra så har jag sett några recensioner som visade dagtidsfoto och att den ökade Ha-sensibiliteten skulle ge dagfoton en lätt rosa nyans. På Canons hemsida så avråder de till dagfoto med EOS Ra.

I Ra'ns egna inställningar finns en AWB-funktion som korrigerar vitbalansen för dagfoto.

Nedan följer några exempel som jag tagit bara för att se färgerna och jag ser inget hinder i att använda en EOS Ra även för dagfoto. Det är alltså inget filter eller efterredigering på bilderna utan enbart kamerans AWB-funktion som är satt till "auto".

Mitt intryck är att detta är en fullt funktionell systemkamera även för dagfoto och nu återstår att se när mörkret kommer och hur den fångar DSO och även norrsken.

Hoppas detta är till hjälp för någon som också funderar på denna kamera.

Visningar: 125

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Grattis till nyköpet! Har själv läst om Ra tidigare och såg också att man bör undvika dagsbilder. Men dina bilder tycks helt klart motbevisa det. Ser fram emot fina bilder med den kameran från dig:) 

Spännande! Du har väl en ASI 294MC Pro också, vad gör att du köper denna Canon Ra? OK, enklare att fota med en DSLR än en dedicerad astro-kamera som kräver en del kringprylar. Men annars? Antar att det blir en del nightscape med denna?

Hur stort är prisfallet nu? Senast jag såg ett pris låg den på 2500USD.

Lite synd att du fortsätter med Nikon-linser, skulle annars gärna köpt av dig Samyang 135mm + ASI -adaptern :) !

Det har gått åt alldeles för många kvällar på att något blivit fel och har man bara en kamera så går hela kvällen till spillo. Jag har känt ett sug att jobba mer med två olika kameror och gärna widefield samtidigt som jag tar en liten galax någonstans. Ibland kommer det fina norrsken och jag har inget att fota det med för 294an jobbar med något litet objekt. Jag gav 24k för den istället för uppåt 35k som den kostar i Sverige. 

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor