NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Hallå på er alla där ute.

Nån som fortfarande håller på med denna hobby? Jag menar, när såg man senast en klar stjärnhimmel denna höst, och snart har halva säsongen gått! Eller vad säger ni som hållit på med detta många fler år än jag, det kanske är helt normalt ;) !

God Jul på er alla !

  och

Clear Skies (fast f-n tro't)

Visningar: 121

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Håller med dig Håkan. Jag tycker också att det blir sämre för vart år. Har ofta funderat på att sätta ut en annons; Observatorium mtbh säljes på rot ...

Håller med! Det konstiga är att det varit kallt men ändå inte klart. Kallt och klart brukade följas åt.

Fantastiskt att Lucia kom med en klar himmel imorse, men den lär väl inte hålla så länge ;) 

Då finns det ju fortfarande möjlighet att plocka fram gamla exponeringar och göra nya bearbetningar. Hittade en bild på NGC4565 från tidigt 2022. Gjorde en förnyad bearbetning baserat på nya kunskaper och bättre verktyg i PixInsight.

6,5 timmar med ASI 533MC Pro och min (första teleskopet) 1000 mm reflektor Skywatcher BK MN190 DS - inga filter. Teleskopet har ett litet kollimeringsfel, som måste åtgärdas ser jag (konstiga stjärnor). En blandning av 60 sek och 300 sek exponeringar.

Det blev skillnad det 😃

Ja, men eller hur?

Crapp 3 månader Skitt väder och den !"#¤%&/ snön som reflekterar Alt !"#¤%& strö Ljus rakt upp 
Samt alla Tokiga idiotiska fasad belysningar. Vem #¤%&/ vill se belysta tegel väggar :-/

Instämmer Peter!

Min FLT110 står och samlar damm sedan drygt 6år tillbaka. Från början p.g.a. strul med mjukvaran och en önskan att sova mer om nätterna. Men de senaste åren hade jag knappt kunnat fota något här nere i Grimsås, även om jag hade försökt. Jag brukade behöva 2-3 klara kvällar för att få ihop material till ett objekt. Den här säsongen, så här långt, hade jag inte kunnat fota ett enda. En av de få gånger jag sett en stjärnklar himmel hemifrån var i september, när jag vaknade mitt i natten och såg både stjärnor plus ett pågående norrsken.

Dessutom har jag tidigare sagt att jag kan alltid åka till där det är klart, om det finns chans till ett fint norrsken. Min räckvidd sträcker sig ungefär till Härnösand (9h från Grimsås), men i år har de flesta sken gått om intet då det inte varit klart någonstans.

Kallt har vi haft också, med snö som lagt sig redan i november, mycket ovanligt här nere. Det ska visst bli mildare här i några dagar nu, men mulet, förstås...

Jag köpte en astrokamera på black friday. Förlåt.

Jag tror inte det räcker med förlåt ;) minst en recension krävs!

Alla bilder blir gråa.😄

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor