NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Hej på er!
Astrofotografering är en ny hobby för mig och jag har lite funderingar angående daggskydd/kåpor och fotografering som någon här kanske kan hjälpa mig med?.

Jag har ett SCT teleskop och jag använder ett daggskydd för att motverka effekten av ljusföroreningar/ströljus direkt mot korrector plattan när ex. månen är uppe eller andra ljuskällor stör med sidoljus.
Mitt daggskydd/kåpa är ett Celestron orginal och det har konstigt nog en glatt och halvblank yta som reflekterar sidoljus inne i skyddet... Jag får en känsla av att detta påverkar bilden och ger mer "vingetting"? Kan det vara så?
Dessutom är det svårt att ta "flats" med daggskyddet monterat på teleskopet och jag antar att "med eller utan" daggskydd påverkar flats-bilderna eller tänker jag helt fel?

Ett daggskydd med helmatt yta som reflekterar minimalt(ex. sammetsklädd insida) borde väl vara att föredra? eller ska jag skippa daggskydd helt på vintern?

/Åke


Utrustning:
Teleskop: Celestron Nexstar 6SE
Kamera: Canon Eos 1100D
Tillbehör: Celestron 6.3 Focal reducerare, Celestron daggskydd

Visningar: 376

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

På min schmidt newton använder jag ett liggunderlag. Jag tvivlar på att dagghuven vinjetterar särskilt som den är ett Celestron orginal. Celestron har ganska små sekundärer, åtminstone på C8;an som gör att det fullt belysta fältet särskilt med reducer blir litet. Fördelen med liten sekundär är bättre kontrast. Att klä insidan med sammet är nog en bra ide' för att minska ströljus.

Jag tror nästan att ditt liggunderlag är smidigare och har en mindre reflekterande yta än mitt Celestron som är gjort i ett ganska styvt hårt plastmaterial :)
Blir nog till att modda daggskyddet eller söka efter andra alternativ.

Jag har provat att spraya insidan av mina dagghuvar med mattsvart lack för bilar. 

Kom på att jag sett folk blanda sågspån i svart färg för att få en skrovlig yta. Det finns även särskilt "flocking" papper att köpa.
Jag kan känna lite att det här uppe i landet inte spelar nån roll om man målar eller gör några andra antireflexmoddar eftersom daggkåpan ändå blir blänkande av frostis efter nån timme, fast har man ingen kåpa så fryser ju linsen ihop när värmen från värmebandet blåser bort. Så det är ju som vanligt en kompromisslösning vilket av problemen man tycker är mest irriterande.
Bilagor:

Jag har använt både flockad insida och svart liggunderlag. Båda har funderat bra. Tänk på att den är inte bara ett motljusskydd utan även en dagghuv. Frosten som syns på bilden skulle annars ha varit på korrektorskivan.

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2022   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor