NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Såg nyss på Cloudynights att ASI snart släpper efterföljaren till 1600mm. Det blir en mono version av 294 med sensorn IMX492. Med tanke på hur populär färgversionen 294MC är gissar jag att denna blir den nya standarden i monoastrofoto - efterföljaren till 1600mm och ännu tidigare Kodak 8300. Se mer här:

https://www.cloudynights.com/topic/726990-zwo-asi-294-mm-pro-first-...

Det verkar inte helt klart än om denna sensor går köra i två lägen: 2.3micron pixlar och hårdvarubinnat 4.6 micron. Testbilderna nu är iallafall med 4.6. Funkar det att byta läge får man 10 MP för max SNR på narrowband och 40MP för högupplöst galaxfoto i samma kamera!

Visningar: 294

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Najs, jag hade siktet inställt på 2600 just för att den har aningens större sensor och är fri från amp glow, men hoppades på en mono av den. Samtidigt är kamerakroppen lite större än 294an så den skymmer lite om jag skall ha den på hyperstar. En mono av 294 är helt klart av intresse :)

Intressant. Om den går att köra utan binning med 2.3 µm pixlar så skulle den vara riktigt spännande. Har dock inte hittat något som tyder på att så är fallet. Annars känner jag inte att ett byte från 1600mm är speciellt lockande.

Sony anger IMX492 som en 42mp sensor (i 4/3 läge) med 2.3 um pixlar. Jag tror att det är HDR/4k läget som ger 10mp. Jag tänker att ASI kanske släpper en FW uppdatering för att supporta båda lägena även om dom i första versionen bara har 10mp.

Förutom ev binningläge så är väl 90% kvantumeffektivitet vs 65% den stora skillnaden. Är det 40% skillnad över hela spektrum borde det ge en tydlig vinst. 

Jag tror inte att jag byter från min 183 men om 294mm hade funnits när jag köpte 183;an hade jag nog funderat två och tre gånger...

Ja sensorn är 2.3 µm, den stora frågan är om binningen går att stänga av. Det har jag inte sett någon info om från ZWO. En kamera med två lägen vore absolut intressant. Enbart högre QE med större pixlar än 1600 är mindre intressant tycker jag (men bra ändå förstås).

ZWO har svarat att dom bara supportar binnat läge. 

QHY däremot säger att dom ska ge båda lägena. Från QHY hemsidan:

"The QHY294 Pro series camera is capable of locking and unlocking the on-chip binning to provide two readout modes. The first mode reads the sensor "locked" mode to produce 11.6mp images with 4.63um pixel size and 14 bits per pixel. The second read mode unlocks the binning to produce 46.8mp images with 2.315um pixel size at 12 bits per pixel."

QHY brukar vara lite bättre på hårdvaran än ASI men brukar ta längre tid att få fram nya kameror och har en historia av dåliga drivers.

Intressant! Undrar hur mycket hårdvarubinningen ger egentligen. Det är ju väldigt lågt utläsningsbrus med dessa sensorer, så då kanske det skulle vara nästan lika bra att använda dem utan binning och binna i datorn efteråt om man skulle vilja. 2.3 µm och 47 Mp låter väldigt intressant i alla fall. På en RASA 8 skulle det ge typ 1.2" per pixel, det känns inte direkt översamplat. Men då måste man få ordning på trackingen först...

Ja blir spännande att se om det är nån vinning på utläsningsbruset med hårdvarubinningen. CCD;er kunde binna utan att öka läsbruset. Som du säger annars kan man lika väl köra full upplösning och binna själv eller binna i capture programmet för att hålla nere filstorleken.

Intressant att du nämner översampling - det hade jag tänkt ha ett litet föredrag/diskussion om på träffen.  

Första versionen är släppt men tyvärr saknas stöd för full upplösning. Förhoppningsvis kommer det sen.

Nu har ASI släppt en version med full upplösning - 47MP. QHY har det sedan tidigare.

Jag har inte sett några read noise siffror för obinnat läge men tråden på Cloudynights är 27 sidor och jag har inte läst allt.

Hittade noise siffror hos QHY:

https://www.qhyccd.com/index.php?m=content&c=index&a=show&a...

Summa sumarum så verkar HW bin inte ge nåt mer än SW bin: 4 pixlar binnat ger 2X högre brus precis som om man binnat digitalt.

Kul! Känns som att man får slipa lite på guidningen och köpa en större hårddisk först kanske... :)

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2022   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor