NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Idag har jag ägnat en stund åt några YouTube-filmer. Bland annat denna som handlar om filter mot ljusföroreningar. https://www.youtube.com/watch?v=Xorp4f05dhU

Den visar mätningar på olika filter som jämförs med vad tillverkaren redovisat. Vidare hur de olika filtren presterar med olika kameror och i olika ljusförhållanden. Omoddad DSLR, moddad DSLR och astro-kamera. Bortle 4 respektive Bortle 9.

Intressant tycker jag. :)

Visningar: 46

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Så här tycker jag:

- Bredbandsobjekt: L-Pro om man har mycket natriumlampor annars inget filter

- Smalbandsobjekt: Så smala filter som möjligt

- Stjärnor inget filter men korta exp på låg iso. Sen lägger man på stjärnorna i efterhand. 

Debatterar med mig själv om L-Pro eller bara ett vanligt UV/IR filter för bredbandet. Åt norr mot Batterifabriken är det vitt från LED men annars är det ganska orange fortfarande. Aldrig trodde jag att man skulle vara glad att himlen var orange...men av två dåliga ting så är orange bättre.

Ja det är en tråkig utveckling för oss med utbredningen av LED-lamporna. Även här har himlen blivit mer och mer vit, framför allt mot sydväst där handelsområdet Birsta växer mer och mer åt mitt håll för varje år. Det är ju inte bara att ljusföroreningsfiltren inte biter på LED, ljuset letar sig även in genom smalbandsfiltren. Speciellt när man använder de bredare f/2-filtren. Senast när jag var ute och fotade smalband släcktes gatubelysningen i omgivningen under några minuter. Trots att det inte var under en hel exponering, och trots att det bara var gatubelysningen, så gick bakgrundsljuset direkt ner med 20%. Jag har i princip gett upp att fota bredbandiga objekt från tomten, och även riktigt ljussvaga smalbandsobjekt där jag har misslyckats ett par gånger eftersom de drunknar i bakgrundsljuset.

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2021   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor