NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer
NSAA - North Sweden Amateur Astronomers
Per Johansson skrev nånstans: "Noterade hur Nordvoltglorian påverkade histogrammet när objektet passerade zenit. Jag behöver smalare O3!!!"
En fundering då till er som fotar mono+smalbandigt:
Hur mycket ljusföroreningar klarar man av med en monokrom kamera och filter?
Jag har en del ljuskällor här hemma (gatlykta, ...) som jag tror stör, kan ge blänk, färgstick, gradienter, etc. Definitivt med min färgkamera.
Om jag skulle satsa på en monokrom uppställning antar jag att jag fortfarande kan drabbas av gradienter i nån R,G.B, Ha, OIII, SII, ... kanal? Hur löser ni det? Kan man ange nån praktisk gräns när det bara är att ge upp?
Taggar:
R, G och B är ju bredbandiga filter, och där borde du få lika mycket problem som med färgkamera. När det gäller smalband så är generellt Ha- och SII-filtren bra på att stänga ute skräp. OIII brukar ge största problemen.
Det är också stor skillnad om det är snö på marken eller barmark, eftersom snön reflekterar det nedåtriktade ljuset upp mot himlen. Till exempel Chuck Ayoub brukar säga att han inte fotar alls när det är snö på marken, men för oss skulle väl säsongen förkortas till någon enstaka månad per år då. För mig gör snön att bakgrundsljuset hoppar upp uppskattningsvis runt 30-50% i Ha och SII, och antagligen ännu mer i OIII.
Ju smalare filtren är desto bättre är det, men till slut får man lita på att PixInsight och DBE tar hand om gradienterna.
Mitt O3 filter är 12nm, så ganska brett, plus, som Arvid säger, är det mer förorening i O3 bandet än i HA.
Med F2 (Samyang) kör jag 6min exponeringar både på O3 och HA för att ha bara en uppsättning med darks. På O3 ligger histogrammet på ca 40% på dom mörkare delarna av himlen medans HA ligger på ca 5%.
Jag försöker undvika månen med O3 filtret men på HA kör jag även vid nära fullmåne.
Använder du en ljussvagare optik, smalare filter eller kortare exponering så kommer du inte att bottna med O3 inne i Stan hos dig. Däremot behöver du nog jobba med gradienter i post.
Tack Per och Arvid!
Jo, Jag inser att som vanligt kan man inte köpa sig bra bilder med dyra prylar, och att det finns gränser beroende på vilken hårdvara man använder och hur omgivningen ser ut avseende ljusföroreningar.
Det positiva är dock att med bra mjukvara (och kunskap!!!!!) kan man korrigera ,inte allt, men mycket. Jag har kollat en hel del PixInsight-instruktioner och hur experterna arbetar. Dessutom testat en del själv.
Bara att dela upp färgbilderna i separata RGB-kanaler vid debayering och därifrån "jobba monokromt" kan korrigera en del brister.
Så, kunskap slår en fet plånbok??
När jag bodde i Linköping hade jag gatlyktor mitt utanför gräsmattan åt söder. Som tur var av den äldre typen längs en gångväg. Den hade en lucka ca en meter över marken som kunde öppnas med en vanlig skruvmejsel. Innanför luckan satt en vanlig proppsäkring. Den skruvade jag loss tillräckligt för att lampan skulle slockna under observation och foto. Efteråt var det bara att skruva åt den igen.
Haha, tror inte stan skulle gilla om jag släcker gatlyktor. Men idén är god :)!
Välkommen till
NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer
Registrera dig
eller Logga In
Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.
© 2024 Created by Ulf Jonsson. Drivs med tekniken bakom