NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Tänkte bara bidra med en video på 9 minuter som jag hittat på youtube den visar hur stort universum är. Den är får en att förstå hur liten man är jämfört med universum! Fascinerade mig :)

https://www.youtube.com/watch?v=BGxRWCmwSDE&feature=related

Visningar: 3598

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Tack för länken Simon! Det är alltid fascinerande att fundera på universums storhet. Frågor ställdes också i videon av filosofisk karaktär. Om det finns en skapare hur stor ska inte denne skapare då vara som har gjort allt detta?

Patric
Den här är också väldigt intrnesant:
http://www.youtube.com/watch?v=mcBV-cXVWFw&feature=related
Ja den är bra. Vill man se det lite från den humrositiska sidan rekommenderar jag Monty Python´s "The Dalaxy Song".
http://www.youtube.com/watch?v=OcTHBOjnUss
/Ulf
Här kommer ett par länkar på ungefär samma tema.
Först en storleksjämförelse mellan våra planeter, vår sol och andra stjärnor.
Vår jord är inte så stor!
http://webisto.com/space/

Sen ett "bildspel" med utgångspunkt av den berömda Hubble bilden:
http://atinyglimpse.ytmnd.com/

Båda dessa länkar har tidigare varit med i en tråd på AstronomiGuiden.

MVh
Göran
Coolt! Jag hittade också den där "mest viktiga bilden blablabla..." Den blir en väldigt snygg bakgrundsbild! Hehe jag har den nu.. :P

http://lh3.ggpht.com/_h6Jw3qrYpcs/Rg34Ujvj-DI/AAAAAAAAACU/5pNm3QoC7...
De där bilderna är fantastiska. Det verkar som var man än väljer en liten mörk fläck att titta på så innehåller den fortfarande ALLT - i all oändlighet.
/Ulf
På skrivbordet nu!
Det finns en del mycket intressanta youtubesnuttar att titta på.

Själv har jag funderat en del på denna fråga med universums storlek. På ett sätt är det svårt att tänka sig att alltet inte har något slut utan fortsatte i all oändlighet. Samtidigt är det inte lättare att tänka sig hur det skulle vara annars. Om det fanns ett stopp eller vägg av något slag, vad skulle det bestå av? Och vad skulle finnas därefter då?

En annan sak jag grubblar över är följande:
Om man tänker sig att alltet(eller kanske rättare sagt tomma intet) fortsätter i oändlighet så måste det innebära att hela det oändliga alltet(intet) skulle kunna hysa någon form av materia. Teoretiskt skulle universums materia då kunna vara oändlig... Det skulle också innebära att det teoretiskt skulle kunna finnas en himlakropp eller materia av något slag som befann sig oändligt (inte bara bildligt talat) långt bort från oss...
Det hela är helt enkelt obegripligt...

Ett tredje alternativ är att universum är begränsat genom att det är krökt. Att man i vilken riktning man än for och hur rakt man än tycker att man for till slut skulle komma tillbaka på andra sidan. Den teorin finns väl också bland astronomer tror jag.
En sak son jag har funderat på på sistone efter att ha sett en video på you-tube är:
Tänk om det inte finns ett universum, utan flera stycken. Alltså multiversum. Om man liknar universum med en bubbla som flyter runt i ett hav av andra bubblor (universum). Detta låter ganska skumt och sådär men när man ser videon så låter det inte lika konstigt... :)
Det är en känd fysiker som berättar om detta så det är inte bara någon svammel från nån...

http://www.youtube.com/watch?v=-rg3uNrI8tE
Det tål att tänkas på hur stort universum igentligen är och vilken form den i så fall skulle vara. Själv så tror jag som Sandra säger att vi inte är det ända universumet, utan vi kan vara en av flera?
Frågan om det kan finnas mer än ett universum är delvis beroende på hur man definierar universum. Den traditionella betydelsen är "allt som finns", och då kan det per definition bara finnas ett universum. Pluralformen universa, som man ser ganska ofta, blir då meningslös.

mvh
Hans Bengtsson
Men om det skulle vara så att det finns "flera universum" så skulle det nog kallas multiversum. (På engelska multiverse) Det skulle vara otroligt häftigt! Jag funderar på att välja detta ämne som projektarbete i trean, hur stort universum egentligen är. :)

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor