NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Här finns lite info. om Kepler uppdraget och vad man har tänkt göra. Jag och resten av den astronomi intresserade världen sitter ju på nålar inför de första bilderna och annan info.

http://kepler.nasa.gov/

PEO!

Visningar: 249

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Det ska bli intressant att följa utvecklingen. Säkandet efter exo-planeter var ju ett av ämnena som behandlades under Astrofest 2009 i London. Jag lägger länken i länksamlingen nere till höger.
Hehe, vi var först!

Nu ikväll så hade någon lagt upp en liknande grej om Kepler på Astronomiguidens hemsida, men vi var först. ;-)

PEO!
Tjusigt PEO - din förtjänst.
Här kommer lite fakta om Kepler på svenska, som jag skrev om på Astronomiguiden...

Metoden Kepler använder för att hitta exoplaneter är att leta efter passager av planeten framför sin stjärna. Planeten skymmer då stjärnan och orsakar en liten dipp i stjärnans ljusstyrka. En planet av jordens storlek motsvarar en minskning av ljuset med ca 0.01%. Eftersom det bara är planeter vars banplan av en slump är orienterat rakt mot jorden som från oss sett skymmer sin sol är det bara en bråkdel av alla möjliga planeter som kan upptäckas med den här metoden.

En passage varar kanske några timmar och sker en gång varje planetår. Pga. detta kommer Kepler att kontinuerligt övervaka samma stjärnor i 3-6 år för att inte missa de kortvariga dipparna som kanske kommer med ett jord-års mellanrum. Flera passager behövs också för att skilja falska signaler från äkta.

Kepler ligger inte i en bana runt jorden utan följer efter jorden i en egen bana runt solen. När man valde vilket område Kepler skulle leta i ville man ha ett så stjärnrikt område som möjligt, alltså ett område i Vintergatan. Samtidigt var området tvunget att vara minst 55 grader från ekliptikan för att undvika att få in solljus i teleskopet. Därför valdes ett område i Svanen/Lyran.

Keplers synfält är hela 10x10 grader. Öpnningen på teleskopet är 0,95 meter och huvudspegeln är 1,4 meter. För fotometrin används 42 CCD:er med 2200x1024 pixlar på varje.

Kepler kommer att se stjärnor av magnitud 9-15. Man beräknar att det finns 223000 stjärnor i det utvalda området. Av dessa är 136000 långlivade stjärnor på huvudserien. Efter att ha sorterat bort snabbroterande eller variabla stjärnor räknar man med att ca. 100000 återstår för Kepler att bevaka. Man tror att bland dessa kommer man att hitta planeter kring flera 100.

Efter uppskjutningen kommer det att dröja 60 dagar innan Kepler är i rätt bana och alla system testats. Sedan kommer dett dröja ytterligare några månader innan de första reultaten kan väntas. Först då planeter med kort omloppstid. För planeter av jordens typ med omloppstid på ett år får vi vänta 2-3 år innan de första resultaten kommer.
Bra info Thomas. Tack för det. Det ska blir verkligt spännande att följa utvecklingen.

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.

AstroTec - Mats Yderstig

Nienna - Patrick Woitala

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor