NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Hej och Glad Påsk på er!

Hoppas att någon av er har erfarenheter av kollimering SCT teleskop. Har själv ett Celestron Nexstar 6SE som verkar behöva kollimeras lite eftersom jag ser att ringarna inte är helt centriska vid in och ur fokus.
Vad är enklast? lära sig kollimera mot starka stjärnor eller fixa ett instrument? och i så fall funkar laserinstrument anpassade för Newtonian teleskop? eller bör man hitta nått som är dedikerat för SCT´s?
Sett ett klipp där man använt en så kallad "konstgjord stjärna" (nån slags fiberoptik) placerad på 30meters avstånd inomhus som man kollimerar mot men det verkar omständigt.

Vill inte börja "härja" allt för mycke innan jag vet att jag gör rätt så jag tar gärna emot tips och ideér :)

Mvh Åke

Visningar: 978

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Per och Urban har erfarenhet av konstgjord stjärna, min erfarenhet är begränsad. Jag hade en Celestron Nexstar11GPS tidigare och den kollimerade jag mot en stjärna. Jag upplevde att det var enkelt  genom att följa anvisningarna i manualen. Det är bra om man är två så att en justerar och en kollar resultatet. Det viktigaste var - INGA STORA ÄNDRINGAR. Bara små justeringar - och tålamod.

Lycka till!

Ok tack Ulf!
Det kanske är lika bra att jag lär mig göra det mot en riktig stjärna... Gissar att man inte får en 100% kollimering mot en konstgjord stjärna heller. Upplevde du att man fick kollimera teleskopet ofta? Ska nog göra ett försiktigt försök när det börjar klarna upp.

Fördelen med konstgjord stjärna är att man slipper luftoron. För perfekt kolimering behöver man jobba vid 300-400 ggr förstoring och då är ofta riktiga stjärnor ganska blurriga. Nackdelen är att stjärnan måste vara långt bort. Jag o Urban var i en 80m lång korridor.

Kanonbra information och tips! Tackar och bockar!

Jag vet inte det här med collimering på min 8" SCT!? Har egentligen bara sett 1 gång att det behövdes direkt efter en ganska stor riktningskörning av stativet och jag glad att äntligen få göra en collimering gick och hämtade skruvmejseln. Men 2minuter senare när jag tittade igen så var "stjärnbilden" rund igen så besviken så fick jag inte göra en collimering ännu en gång...verkar lite som alla speglar flyter runt lika mycket så bara de får sätta sig så är det bra igen??? 

Har du samma fel åt alla riktningar på stjärnhimmlen?

Har du en microfokuserare så du slipper flytta huvudspegeln?

Jag har en Celestron C8 som jag har kollimerat med en sk artificiell stjärna. En sån tillverkar man enkelt själv genom att täcka över en (svag) ficklampa med aluminiumfolie och så gör man ett minimalt hål med en knappnål. Denna konstgjorda stjärna placerar man så långt bort som möjligt (mer än 30m) och helst utomhus i lite kallare väder. Sen behöver du ett okular som ger hög förstoring. Då ser man difraktionsringarna och det är dem man ska centrera. Man hittar flera exempel på internet å Youtube som beskriver "collimation schmidt cassegrain telescope" Så hur själva kollimeringen går till kan du läsa där. Det jag har lärt mig är att man ska skruva ytterst lite på justernigsskruvarna. ändrar man en justerningsskruv ett kvarts varv så kan stjärnan fana ut ur bilden. Inte bra...  Men har du frågor så hör av dig.. 

Tack för alla bra svar!!
Daniel mitt fel verkar ligga åt ett håll. När jag går + ur fokus är det åt ena hållet och vid - fokus så är det åt andra hållet. Kan nog vara som du säger att speglarna "flyter runt lite" för jag har upplevt avvikelsen i varierande skala beroende på väder och temperatur. Ser ut att vara en mindre justering men man vill vara säker så att man inte gör saken värre.
Tack Per och Urban för era vettiga svar! finns mycke logik i det ni säger. Tror jag testar med en "låtsasstjärna" till att börja med :)

Tack för alla svar och tips!
Glad Påsk!

Lite sent svar kanske men jag har lite erfarenheter av kollimering på min gamla Celestron C8 . Jag använder vanliga stjärnor på himlen och ingen konstjord. Först kollimerar jag i ca 200x (motsvarar spegeldiametern i mm) sedan dubblar jag den till ca 400-500x och gör en ännu nogrannare kollimering. Kolla båda sidor av fokus varje gång. Ofta är det bäst att kollimera på en närliggande stjärna om du sedan tex ska titta på en planet i hög förstoring. En SCT är väldigt känslig för felkollimering vid höga förstoringar och flyttar man teleskopet (tex vid GOTO eller transport av OTA i bilen) efter kollimering är risken stor att den ändras.

På en SCT bör man oftast checka kollimeringen regelbundet som en del i underhållet ungefär som man kollar olja i bilen. Jag kan varmt rekommendera att byta ut kollimeringsskruvarna på din SCT om du inte redan har gjort det. Då behöver du inga verktyg för att kollimera. Dessa använder jag själv men det finns för olika teleskop:

http://www.bobsknobs.com/SCT/page26/C8.html

Jag hade en Celestron N11 tidigare och den kollimerade jag några gånger. Dock tyckte jag inte att den var särskilt känslig. Jag transporterade den för varje observation, kollade ofta men såg sällan någon förändring. Jag övervägde att köpa BobsKnobs men gjorde det aldrig. Jag tror (obs tror) att den blir lite känsligare med dem eftersom det är lätt att komma åt dem vid transport. Rätta mig om jag har fel Erik.

Svårt att säga vad som är rätt Ulf. Kanske varierar det beroende på teleskop.  Detta grundar jag bara från egna erfarenheter med min Celestron C8 då jag ofta transporterar den i bilen. Jag har skumpiga vägar till mina obs platser:) Ibland går det bra utan att kollimera men ibland behövs det och då är det skönt att slippa hålla på med verktyg i mörkret. BobsKnobs sitter skyddade bakom dammhuven och jag har inte upplevt att man kommer åt dem oavsiktligt.

Tackar för tipsen Erik och Ulf!
Jag har sett att många använder dom där "bobsknobsen" du länkade till så det är nog helt klart vettigt införskaffa om det visar sig att kollimeringen i mitt teleskop ändrar sig ofta. Har inte hunnit se några direkta förändringar från befintlig "felkollimering" än men då har jag ju inte rört justerskruvarna än.

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.

AstroTec - Mats Yderstig

Nienna - Patrick Woitala

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2025   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor