NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Våren är som bekant säsongen för att jaga Messierobjekt. Det är då som man kan se flest av dem under en och samma natt. Alla 110 går dock inte att se från Sverige, ännu mindre under en och samma natt. Jag har försökt ta reda på hur många man kan se i södra Sverige och jag tror att man skulle kunna fixa 100 jämnt under enda natt under ideala förhållanden.

Natten mellan lördag och söndag 9-10 april försökte jag komma så nära 100 som möjligt. Det var knappast ideala förhållanden men från kl 21.45 till 04.30 lyckades jag leta upp 95 stycken av de 100 som jag hoppades kunna hitta. Inga självklara objekt missades. Några av dessa 95 hade jag i synfältet men jag kunde inte säkert fastställa att jag kunde se objektet i fråga, dels på grund av skymnings- och gryningsljus, dels på grund av närheten till en starkt lysande månskära. Räknar man bort dessa objekt så var i varje fall 90 observationer säkra.

Nu är det slut på chanserna för i år, men nästa vår tror jag att jag ska kunna komma närmare 100. Då måste jag göra observationen tidigare, nära vårdagjämningen. Med det så får jag några objekt till på kvällen utöver de som är möjliga i april.

För att jag inte skulle missa några objekt gjorde jag upp ett dokument att fylla i. Messierobjekten ligger tydligt grupperade på himlen och därför delade jag in dem i 10 grupper. Bifogar för den som är intersserad.

 

/Anders W   

Visningar: 236

Bilagor:

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Bra jobbat Anders!

 

Det får mig att överväga att skicka ut en utmaning i Mini Messier Maraton 2011-2012 inför nästa säsong, något i likhet med vad vi gjorde för ett par år sedan.

 

Kom gärna med synpunkter.

 

/Ulf

Bra jobbat! Tackar för filen.

 

Tomas W

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2023   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor