NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Jag har lagt in en utmaning till Mini Messier Maraton sista helgen i november under "Events".
För den som antar utmaningen och vill ha hjälp med en blankett att fylla i kan få en sådan här. Observara att tiderna gäller för Luleå på lördag kl 2200.

Kom igen - ut och observera.

"VI KAN I NORR"

Visningar: 386

Bilagor:

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Undrar du varför jag kallar det "Mini"?
Jo - ett Messier Maraton innebär att man ska observera ALLA Messier objekten under ETT dygn. Detta är inte möjligt här uppe eftersom alla objekten aldrig kommer över horisonten - där av "Mini".

/Ulf
Jag tycker det låter som en kul idé!
Jag såg även det "formulär" som du bifogade i din första postning, även om tiderna gäller för Luleå så skiljer det inte så mycket mot här i södern (Övik). Nu är det bara att hoppas på bra väder i helgen!
// Göran
Väderprognosen för helgen ger vid handen att fredagsdygnet kan bli bästa tillfället under helgen att observera i norra Norrland. Ta gärna en sväng med teleskopet eller fältkikaren ikväll. Alltid går det att se några Messier-objekt. Den som känner för att sam-observera och vid behov sam-åka här i Fyrkanten-området kan höra av sig till mig på 070-583 3216.
/Ulf
Det blev ett mini-mini maraton: 18.50-19.40. Man får ju inte missa idol (tycker vissa). Körde nån km ut mot havet vilket ger en bra himmel åt öster men norr, väst och syd är usla. Skellefteå (norr), Ursviken (väster) och Skelleftehamn med Rönnskärsverken i syd. Använde min gamla trogna 11x70 på stativ.
Såg: M1, 2, 13, 15, 27, 31, 33, 35, 36, 37, 38, 39, 45, 51, 81, 82, 92, 103, 110
Såg inte: 32, 57 (för låg förstoring), 101, 108, 109 (för dålig himmel), 52 (dobsonhålet, kunde inte säga vilken hop som var vilken med nackspärra).
De flesta andra M objekt stog för dåligt till vid denna tid och med denna himmel (utom M42 som nog var uppe men gömde sig bakom ett berg).
Hur har det gått för er andra?

/Per
Från Lule-Boden kan rapporteras att första kvällen medgav observationer men under begränsade förhållanden. Kraftig ljushalo från stan i kombination med norrsken innebar att bara de ljusstarkaste objekten kunde ses i flera riktningar. Temperaturen var -13C. Undertecknad fick ihop 21 objekt med WO FLT-110 och Patric 10 objekt med Swarovski 7x42 och Scopos ED APO 66mm refraktor. Per Johanssons resultat finns redovisade på annan plats i denna tråd.

Jag har upprättat en EXCEL-fil och för in resultaten efter hand. Där har jag nu fört in tre resultat, undertecknad, Patric Johansson och Per Johansson. Jag lägger ut den när helgen är över.

/Ulf
MMM uppmärksammat i Populär Astronomi.
Se gårdagens inlägg på http://www.popast.nu/
/Ulf
Här kommer min rapport från Mini Messier Maraton. Allt utfördes på baksidan av vårt hus (på den otakade delen av vår altan).
Enl. väderprognosen så var det endast på fredagskvällen som jag hade chansen, tyvärr (för MMM) så hade jag lovat min familj att vi skulle gå och se Öviks damer spela innebandymatch mot Umeås IKSU. Det gjorde att det försvann ca 2 ½ timme för möjliga observationer.
Nåväl här är mina resultat.
1, 13, 27, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 42, 43, 44, 45, 51, 57, 81, 82, 97, 109, 110
Totalt 22st objekt. Observationerna genomfördes med 12x50 (billig Clas Ohlsson kikare), 25x100 och mitt 8 tummars Newton av fabrikat Celestron.
Förhållandena var inte perfekta men hyfsade, kunde genom indirekt seende skymta M31 med blotta ögonen. Det var ett konstigt dis i luften som gjorde att stadljuset reflekterades och störde mer än vanligt.
Observationerna genomfördes i två omgångar först i ca en halvtimme mellan 17.30 och 18.00
efter att jag ställt upp och kalibrerat C8:an. Det var då observationerna gjordes med kikarna.
Nästa pass blev mellan kl. 22.00 – 23.30. Temperaturen var -11 grader och det var skönt att gå in och värma sig mellan varven. Jag passade då på att anteckna vilka objekt jag obsat samt enkla anteckningar om dessa objekt.
Roligt att höra att det var fler som varit ute och lyckats hitta några objekt.
Jo, just det ja, Öviks damer vann en riktig kämpaseger mot IKSU som är serieledare i elitserien för damer. Slutresultat blev 5-4. :)
Mvh
Göran
Med en kväll/natt kvar av tävlingen kan jag konstatera att 4 tävlande har lämnat in resultat så här långt. I ledningen har vi Göran Fredriksson, Ö-vik, med 22 objekt.

Hoppas nu på gluggar i molntäcket så att ytterligare resultat kommer in.

/Ulf
Hej Ulf

Jag har varit upptagen med annat, men kunde inte hålla mig,
det var ju ganska klart i fredags, så jag tog min 8x42 kikare och sökte upp M45 och m31
det är mitt lilla "bidrag" jag ser att andra har varit lite mer aktiva.

Vi hörs, Börje
Jättebra Börje! Det innebär att nästan 10% av medlemmarna obswerverat i helgen. /Ulf
Jahapp! Då var detta första försök till organiserade Messier-observationer över. Jag konstaterar att nästan 10% av medlemmarna har redovisat resultat (5 av 53). Inte illa med tanke på vilken urusel observationshelg det har varit.

Segrare blev Göran Fredriksson med 22 objekt. Resultatlista bifogas.

Kom gärna med synpunkter på den här formen av aktivitet. Vi kanske kan göra om den under bättre förhållanden, alternativt hitta på en annorlunda variant. Jag vet att Anders W har en idé som kan utvecklas.

/Ulf
Bilagor:
Buhu... jag missade det, hoppas på fler MMM...? :D

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor