NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Hallå! Jag är lite peppad på att komma igång och testa astrofoto men när jag kikar på olika monteringar är de ofta begränsade till typ 62 graders lattitud. Har googlat och frågat runt och ofta verkar det gå bra att tilta stativet något men jag har också läst om en del som upplevt diverse problem. Vad är era erfarenheter? Någon montering som är ett säkert kort, alternativt har en enkel modifiering för att fungera bra?

Jag bor vid 64.5 grader ungefär och HEQ5 Pro verkar vara byggd för upp till 65 grader så det kanske funkar med nöd och näppe.

Har också kikat lite på t.ex. AZ-EQ5GT som enligt diverse säljtexter fungera vid alla lattituder men för astrofoto med långa exponeringstider måste det väl rotera med stjärnhimlen ifall man använder ett azimutalt läge, och det ekvatoriella läget borde ju rimligtvis ha samma typ av begränsningar som en vanligt EQ-montering när det kommer till lattituder? Jag hittar dock ingen information om just det.

Visningar: 61

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Hej! Jag har haft en HEQ5 Pro och den funkade något så när här på drygt 65 graders latitud. Värre var det med temperaturen. Den funkade inte bra ner mot -15 grader på grund av för stelt fett. Jag bytte därefter till just en AZ-EQ5GT som jag trivs bra med. Den gav dock upp vid ca -20 grader så jag fettade om kugghjul och drev med ett fett som klarar ner till -50 grader (finns på AstroSweden). Sedan dess fungerar den bra. Skalan på AZ-EQ5GT går till 90 grader men jag har inte testat den på högre latituder än vid Abisko, men det funkade. Ett annat alternativ skulle kunna vara ZWO AM5 Harmonic Equatorial Mount. Göran Strand i Östersund har både AZ-EQ5GT och ZWO AM5. Kontakta honom så kanske han kan berätta mer och jämföra de två. Han kommer förresten till Lövånger. ;) 

Perfekt! Men hur är AZ-EQ5GT för astrofoto och långa exponeringstider? Roterar den med stjärnhimlen på något vis eller finns det någon annan lösning? Jag tänker att om inte teleskopet roterar längs ekvatorn kommer väl stjärnhimlen rotera även om du följer ett objekts position.

Jag kommer nog få många svar i Lövånger :)

AZ-EQ5GT går köra i ekvatoriellt läge precis som andra eq monteringar. Den går även köra alt az men det är för visuellt. 

Check, men om man kör den ekvatoriellt borde den väl ha samma lattitudbegränsningar som typ vanliga EQ5 eller HEQ5?

Den funkar för astrofoto men för bra prestanda och långa exponeringar använder man sig av guidning. Ett ämne för sig men det finns bra grejor för det ;) 

Jo att köra med guidning har jag lite koll på, tror jag. Men jag tänker att guidning i sig inte löser problemet vid långa exponeringar om man använder alt az, i så fall behöver man väl även rotera teleskop/kamera i takt med att stjärnhimlen roterar längs ekvatorn. Men det kanske finns någonting man kan göra för att få ordning på det?

Min fråga var lite ifall det finns något inbyggd i AZ-EQ5GT (eller 6) med inbyggd rotator men det verkar inte så.

Många i trakterna använder heq5 tex Mårten, Håkan och Mats (se Mårtens snygga bild som han just la upp). Eq6 pro är oxå populär här uppe. 

Ja det lutar mot någon av dom två då. Skulle du säga att det är några problem öht. med HEQ5 här i trakterna? (Ser att du bor i Skellefteå, jag bor just utanför Burträsk så vi är ju nästan grannar)

Har läst en del att man kan tilta stativet med mera men det vore ju skönt att slippa.

Burträsk är nästan hemma! Från början är jag från Vebomark.

Heq5 klarar ju 65 grader så står stativet helt plant behöver du inte tilta benen. Oavsett om monteringen klarar mer än 65grader kan det vara bra att ha ett vattenpass och mixtra med benen iallafall så stativet är plant- det gör staralignment lite lättare.

Som Ulf säger kan det vara problem vid kallare än -15 och jag tror tex Håkan (även han från Skelet) oxå har bytt fett i sin.

Jag har en Celestron AVX som går till 77 grader norr och funkar i -25C men den har istället problem med backlash i dec - man måste sätta guidningen till att trycka bara i en riktning för att guidningen ska funka bra med större tuber.

Är inte priset eller vikten ett problem skulle jag satsa på EQ6 pro men heq5 är en erkänd arbetshäst så du kan lugnt välja även den.

Ja och från början är jag från Skellefteå, har bott i Umeå medan jag pluggat och jobbat några år, flyttade till en lantlig liten by utanför Burträsk under pandemin och jobbar hemifrån nu och det är väl bristen på ljusföroreningar som har (åter)väckt astronomiintresset.

Men ja, någon av HEQ5 eller EQ6 pro blir det nog i så fall. Men jag avvaktar nog efter Star Party innan jag trycker på köpknappen så kan jag ju snacka av mig lite och eventuellt titta live på några alternativ.

Jag köpte min HEQ5 Pro montering i slutet på november ifjol och vid first light 14 december var till och med kamerasensorn nere i -17.1 grader på min okylda kamera. Fick ihop 1 timme med 60 sekunders exponeringar, första halvtimmen utan guidning och sen med. Runda stjärnor både med och utan guidning.
Nästa natt fick jag ihop 2 timmar och 40 minuter med 60 sekunders exponeringar guidat. Runda fina stjärnor. Då va sensorn nere i -15.20 grader så antar att uteluften åtminstone va nere i -16 grader.

Nya monteringarna kanske har bättre fett, eller så kanske fettet blir trögare efter nått år och att monteringen då får lite kämpigt i kyla.

Kanske beror på vilket exemplar man får men jag är imponerad över prestandan som HEQ5 Pro monteringen levererar, 0.6" RMS i bågsekunder med min 8" newton är inte ovanligt.


(bor ca 63 grader norr)

Jag kör mest med Celestron CGX (markering upp till 65) och jag håller till just utanför Umeå när tillvaron och vädret tillåter. Har också en AVX som jag hypertunat men den är mycket otacksam att skruva i jämfört med CGX. Helt ärligt tror att det är slumpen som styr om du får en bra montering om du skulle välja Celestron.

Vill du göra hela processen enkel för dig så lägger du pengar på den senaste generationen harmoniska monteringar som nämnts redan. Då får du en mycket portabel uppsättning direkt istället för en stor otymplig montering. Populärast är ZWO AM5 och den har en lillebror AM3 som är lite billigare.

Är du bevandrad på handelsplattformar så kan du hitta oerhört mycket mer än vad som finns på den europeiska marknaden, till priser som kan vara 50% eller lägre än originalprodukten. Kan du förlika dig med leveranstider på 1-3 månader och stryk ordet "garanti" från ditt ordförråd så är det här inte så dyr hobby ;)

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor