NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

NSP 17 började vid 18-tiden på fredag 22/9 genom att vi träffades på Brändö Konferens norr om Luleå. http://www.brandokonferens.se/

Efter att vi tagit stugorna och konferensrummet i besittning började vår långa väntan på gluggar i molntäcket. Vår fina observationsplats kunde inte användas till annat än övning i att ställa upp våra teleskop. Reino Jilker passade på att göra bild och video-inslag till lokala tidningar och deras web-sidor. Små, blå gluggar i molntäcket visade sig en kort stund men när det mörknade var det helt mulet igen. Vi fick nöja oss med att njuta av en suveränt god fisksoppa till middag.

Lördagen, som även var Astronomins Dag och Natt, bjöd på samma väder hela dygnet. Som tur var kunde vi hänga i baren i stället. Den användes nämligen till att hysa AstroSwedens teleskop och tillbehör, vilket rönte stort intresse. Under dagen kunde vi lyssna på fyra intressanta föredrag.

  • Theresia Hestad och Eric Bruhn från LTU (Luleå tekniska universitet) började med att berätta om sina studier i rymdteknik, om AU (Astronomisk Ungdom) och om dess lokalförening i Norrbotten, ”Aurora”.
  • Därefter tog Anders Wettergren över med två föredrag. Först om stjärnbilderna Vattumannen och Stenbocken, därefter om resan till USA i augusti för att uppleva den totala solförmörkelsen.
  • Avslutningsvis berättade Lars-Göran Westerberg om rymdfysik och norrsken.

Dagen avslutades med ännu en suveränt god middag - men inget observerande.


På söndag morgon vaknade vi till samma väder, kompletterat med dimma. Detta blev tyvärr den tredje träffen i rad utan väder som medgav observationer.

Totalt sett är jag nöjd med arrangemanget. Det viktigaste är ju trots allt att träffas och kan utbyta erfarenheter och åsikter om vårt gemensamma intresse. Vi var drygt 25 deltagare, varav ett fåtal från allmänheten. Jag antar att vädret var kraftigt bidragande till det dåliga lokala deltagandet.

Jag har avrapportat TRÄFFEN till ADON.

/Ulf

Visningar: 196

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Trevligt att läsa! Hoppas på klart väder till nästa träff!

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2022   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor