NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Hej, jag har precis börjat med denna hobby som jag suktat efter sedan barnsben. Tänkte att jag lägger krut på en anständigt grundpaket, Celestron 8" AVX. Jag har pimpat den med gps, wifi, fokuserare o div filter/okular. Jag har justerat den med en laser collimator men jag lyckas inte få bättre än ca 95% skärpa och det känns ganska suddigt även för visuella observationer både på mark och stjärnor/månen. Jag börjar undra om man inte kan få bättre fokus med detta relativt dyra kit (det mesta är köpt från kina där Celestron tillverkas). Är det nån som har tips/erfarenhet av SCT och kanske detta kit? Den står ute på balkongen hela tiden så tempskillnad i tuben borde inte påverka. Måste man byta ut fokusknappen mot en feathertouch trots att jag har en extra 2" fokuserare redan?
Tips o tricks tas tacksamt emot. :)

Visningar: 391

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Skrev från telefonen så det här kanske hamnade i fel forum, moderator får flytta tråden.

Jag funderar ... var det dålig skärpa innan du kollimerade den? Blev det bättre eller sämre? Du borde ha "pinsharp" bild.

Jag hade en 11" SCT tidigare. På den monterade jag en Feathertouch-fokuserare och då blev det mycket lättare att fokusera tack vare 1:10 utväxlingen.

Jag upplevde den som suddig direkt från paketet, när jag satt i kollimatorn första gången så var laserpricken lite förskjuten. Har kollat på månen när vädret tillät för ca fem veckor sedan men då var det mycket atmosfäriska störningar. Har sedan prövat kolla på vägbelysning och vägskyltar från ca 100m - 1km bort men får det aldrig skarpt. Har sett på några forum att SCT inte kan fokusera på markobjekt men ser inte logiken i detta, kan ju se fasadskruvar på grannhuset även om de är suddiga som bäst. Har en F6.3 fokalreducerare på väg men tror inte den kommer att lösa problemet. Har som sagt en fokuserare tillkopplad som har dual speed 1:10 fokus men jag märker faktiskt ingen skillnad med eller utan den jämfört med den inbyggda fokuseraren. Det blir bara inte skarpare än ca 95% (ögonmått). Ser att det står 60 på vägskylten men det är inte skarpt, som lite dimmigt fast är klart och vindstilla väder både dag och natt. Är det så att man inte kan få bra fokus på markobjekt med en SCT?
Märkte att det är laserkollimatorn som var problemet. Pricken ändrade läge beroende på hur hårt jag skruvade åt tumskruvarna. Gjorde en visuell kollimering mot en rödlysande järnvägssignal och fick skärpan till 99%, såg att koncentriska ringarna inte vart optimalt så det blir ett senare projekt när vädret tillåter. Kattorna får avnjuta laserpricken istället :)
Det finns artificiella stjärnor att köpa. Det är en täckt ficklampa med väldigt små hål som man placerar minst 50m bort. Då kan man använda förstoring på 400-500 och finkollimera i fokus så att diffraktionsringarna blir helt runda och jämna. Urban här på forumet brukar använda en sån här stjärna med sin 8" sct.

jag har en såndär artificiell stjärna och en sån tillverkar man enkelt själv. Sätt en aluminiumfolie på en "svag" ficklampa och gör ett mycket litet hål i folien. Placera den sen som Per beskriver. Med den uppställningen har man all tid i värden att titta på diffraktionsringar och justera. Skruva på sekundärskruvarna i mycket små steg. Max ett kvarts varv åt gången. Till sist är man rätt. 
Jag fick en "lektion" i hur man ställer in en Schmitt-cass av en dansk som deltog i Sagitariusträffen på Öland. Han hade en 5" Celestron och visade upp Mars och man kunde tydligt se polkalotterna och en hel del annat på ytan. Har aldrig sett skarpare bild. Då jag skälv har samma Celestron fast större borde mitt vara skarpare än hans. Då förklarade han detta med diffraktionsringar och hur man kommer till perfekt inställning. Det tar tid men det är värt att komma dit. Som Michael beskriver sitt teleskop så är felet att det inte är kollimerat. 

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.

AstroTec - Mats Yderstig

Nienna - Patrick Woitala

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2025   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor