NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Jobbar som urmakare och intresserat mig för hur man kunde förr i tiden ställa bla. kyrkklockor och liknande och påstå att man ställt de rätt. Har förstått att man kunde använda sig av ett Passageinstrument liknande en teodolit. Är det någon som kan berätta mer hur de fungerade ? och kan det finnas kvar något här i norr? 

Visningar: 226

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Hej Olov och välkommen till NSAA!

Jag har själv ingen kunskap av likande instrument.
Det finns en medlem på detta forum som är väldigt duktig på astronomihistoria och jag kan tänka mig att han stött på detta tidigare.
Jag rekommenderar att du tar kontakt med honom.
Han heter Johan Kärnfeldt och här är en länk till hans medlemsida.
http://nsaaforum.ning.com/profile/JohanKaernfelt?xg_source=profiles... 
Därifrån kan du skicka ett meddelande till honom. Personligen är jag nyfiken på hur det gjordes så om du får någon info så får du gärna dela med i den här tråden!

MVh
Göran

När jag var i Barcelona så fick jag deras passageinstrument förevisat för mig men förklaringen var på knaglig engelska. I Uppsala finns det två meridianinstrument (det äldre är från 1700-talet) bevarade dock är dom inte längre utplacerade i Observatorieparken utan finns i Universitetets samlingar.

Nordisk familjebok har en ganska uttömmande förklaring här http://runeberg.org/nfbb/0173.html

Engelskspråkiga Wikipedia har en kort artikel över olika typer av transitintrument ( http://en.wikipedia.org/wiki/Transit_instrument ) och en utförlig artikel om passageinstrumentets "storebror", meridiancirklar ( http://en.wikipedia.org/wiki/Meridian_circle ).

Perfekt jättebra !! 

En fundering till är, har de lokala kyrkorna kanske någon utrustning kvar? eller spår därav, Man kan se i Gammelstad en hållare med 4 timglas för att hålla reda på hur länge de talade i predikstolen. Tänker att det kan finnas dolt i tex kyrkväggen utomhus någon syftlinje mot stjärnhimlen eller liknande. Någon som vet ?      

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2021   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor