NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

11-12/8, Perseidernas "förkväll" (natten före maximum) bjöd inte på mycket i Gussö. Perfekt obsläge i hammoken med bortmonterat tak, dunjackan på och en filt över fötterna. Tyvärr blev utdelningen mycket dålig. Tillgången på moln, mygg och fladdermöss överskred med råge den på meteorer. Jag kan notera EN (1) säker observation mellan kl 2350 och 0130. Så liten utdelning att jag nog döper om observationskvällen till "Perseiden". Svaga ljusfenomen syntes några gånger genom molnen, det kan ha varit meteorer, men jag räknar dem inte som obsade. Antar att någon/några av er andra lyckats bättre? Berätta gärna. Nytt försök i morgon natt.

Visningar: 351

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Detta var bland det häftigaste i astrofoto jag har sett! Förstummad!
Sjukt fräcka videor.. Gillade den med fyren. Kanske inte så "astro" men väldigt snygg. Den andra med raukar som susar förbi under stjärnorna är ju väldigt fin den med. Undra hur om inte en liknande video på mars skulle se ganska lik ut, utan bilar då vill säga..

P.-
Tack båda Per och Mikael för era vänliga ord!

Time-lapsen är gjord av 100-tals med bilder tagna med min 550D iso 3200, 30s expos, f/2.8 15mm objektiv.

Vänligen
P-M
Fina timelapsbilder från Gotland. En sak bara. När jag tittar på meteorernas riktningar så kan jag inte få ihop det. De tycks komma från alla riktningar än just Perseus. En såg rätt ut, uppe från vänster (radianten halvhögt i öster). De flesta tycks annars komma från höger (väster). Är det en illusion?

För min egen del så var jag på Sagittariusträffen på södra Öland. Vi hade en och en halv natt. Natten för maximum var delvis dold av tunna fjädermoln men det räknades in perseider hela tiden. De kom i vågor utan att tillta under nattens lopp. Mellan klockan 22 och 02 sågs 94 stycken, nästan 25 timmen. Några var riktiga rökare. Natten efter var nästan klar men det var ändå färre perseider då.

Att det är svårt att fånga meteorerna märktes också på Öland. Ulf Pettersson (Karlskorna) fotade oupphörligt hela natten, ca 200 bilder. Inte ens ISO 1600 räckte. Bara någon enstaka bild visade perseidspår,
Hej Anders.
Jag kan bara se 3st Perseidmeteorer på videon, bifogar dessa bilder, resten är flygplan, satelliter m.m.

Vänligen
P-M
Bilagor:

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2022   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor