NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Jag har ett problem med mitt L-Extreme filter och kameran ASI 294MC:

Som ni ser finns ett rejält "röd-stick" i denna raw-sub (180s). Jag blir inte av med det hur jag än försöker med olika inställningar. Så det verkar vara kopplat till kombinationen filter-kamera.


Dessutom, mina masterflats verkar inte kunna kompensera detta.

Raw-sub'ens histogram:

Masterflat'ens histogram:

Det verkar som om min flat-ljuskälla (Gerd Neumann jr. Aurora flat-field panel) inte ger tillräckligt med ljus kring rött för att kalibrera det området?

Jag vet att det finns en del diskussioner i andra forum kring kombinationen ASI294MC och L-Extreme.
Finns det nån i vårt forum som testat L-Extreme och en OSC-kamera? Och lyckats med kalibering med flats?

Tacksam för tips!

Och ett Gott Nytt År på er alla dessutom :) !!

++Håkan++

Visningar: 138

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Hej Håkan!

Intressant att du tar upp det där. Jag känner igen att jag läst något om detta tidigare. Kan ha varit på Astrobin.  Jag har ju ett Optolong LeXtreme som jag bara använt några gånger och då med min ASI2600MC på Takahashin och tillsammans med Nikon-objektiv. Jag har faktiskt rationaliserat bort FLATS av praktiska och tidsmässiga skäl. Har haft svårt att hitta en bra ljuskälla. Senast jag tog FLATS var med hjälp av appen Lightbox till iPad. Den passar precis för Taka men är för liten till ODK.

Finns en lång tråd på CN om problem med 294mc och ha smalband:

CN

Jag har skummat igenom den men inte hittat nån silverkula. Prova olika längder och ljusstyrka på den röda flatbilden är mitt råd. Kanske lika lång som light subben om det är möjligt? Kan du få fram samma "felsignal" som i lighten så borde den gå få bort. 

Jag hade också problem med artefakter med min 1600MC och duofilter. För mig löste det sig med flats. I ditt fall skulle jag nog först testa att ta flats på ett annat sätt och se om det blir någon skillnad. Mot himlen till exempel när det har ljusnat. Eller t-shirtvarianten.

Sorry, det här var med annat filter. Men ändå, prova nya flats.

Jo, jag har också läst igenom ett antal trådar på olika forum. Först trodde jag att det kunde vara reflexioner från nån gatlampa på Kanalgatan, men (dessbättre ?) inte.

Så jag tror och hoppas också att lite jobb med flats (skall testa olika ljuskällor) kan eliminera/minimera problemen, resten från jag försöka fixa i PixInsight!

Nu är det bara att hoppas att resten av vintern blir bättre avseende klara kvällar än första halvan :) !

Jag testade 10 x 2 min på IC405 med L-eXtreme filtret igår kväll. Jobbar på de bilderna idag så jag återkommer med resultatet senare. Jag hade bråttom till ett uppdrag så jag tog inga flats. Kameran sitter kvar i samma läge så jag kommer att ta några flats med hjälp av lightbox på paddan innan jag processar vidare.

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor