NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Det är väl idag inte många som tror det, men det finns faktiskt de som gör det. 

Eric Dubay heter en kille som lagt ut en mängd Youtubeklipp i ämnet och han har också gett ut en bok. Nej; det handlar inte om någon pårökt flummare. Han framför en mängd noggrant formulerade argument med matematiska beräkningar som stöd för sin sak. Ingen galenpanna som inte kan tänka alltså.
Han menar att hela världen blivit förd bakom ljuset av i huvudsak av NASA.

Ett par av hans påståenden är:

*Jorden är platt och varken roterar eller vrider på sig.

*Solen och månen är mindre än jorden och rör sig över jordens yta.

Ett exempel på en sak som stöder detta är enligt honom att flygrutter över Antarktis saknas helt, trots att det i vissa fall skulle ha varit närmaste vägen. Orsaken ska då vara att det helt enkelt inte finns någon sydpol.

https://www.youtube.com/watch?v=yNVgzk3tbl0

https://www.youtube.com/watch?v=P5LzJrVKmBk

https://www.youtube.com/watch?v=R77j9rUuky4

https://www.youtube.com/watch?v=G90A2kg1bWs

Personligen kan jag inte säga att jag verkligen vet att jorden ser ut som den gör. Jag kan ju faktiskt inte veta att sydpolen finns, jag har aldrig varit där. Men jag tänker ju att sjömän och piloter världen över under så lång tid borde ha upptäckt ifall jordkartan inte stämmer.
Nej; jag tror inte att jorden är platt, och jag har åtminstone ett par saker jag menar jag kan vederlägga när det gäller det som framförs av Eric Dubay. Men det skulle vara intressant att höra från någon som har mer kunskap än jag i dessa frågor. Vilka argument har ni för att vederlägga de påståenden som framförs i dessa Youtube klipp?

Visningar: 4003

Bilagor:

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Med tanke på hur svårt jag har med poljusteringen skulle man kunna misstänka att jorden inte är riktigt rund.

Det som är lite tråkigt med den här typen av påståenden, är att folk sedan lätt kan avfärda och skratta åt andra till synes långsökta ämnen, som de inte borde skratta åt utan i stället undersöka lite mer noggrant.

Min utgångspunkt är att aldrig ta något för givet. Vetenskapliga föreställningar och teser har en förmåga att bli heliga kor. I många av dessa har vanligt folk ingen insikt i och har inte möjlighet att verkligen veta hur det förhåller sig, eftersom vi ofta är helt utelämnade åt de forskare och vetenskapsmän som bär fram teorierna.
Teorier som lärs ut(utan att bli ifrågasatta) regelbundet under lång tid blir efter ett tag betraktade som självklara sanningar. Och det är då vetenskapen blir ovetenskaplig.

Nästan alla människor på jorden saknar möjlighet att veta ifall den allmänt accepterade jordkartan är riktig. Däremot kan vi förstå att jorden är rund och att en del av argumenten som Eric Dubay framför inte håller. Men jag är lite nyfiken på om det är sant att inga flygplan flyger över sydpolen. Och i så fall varför? Det finns kanske ett par medlemmar i detta forum som har något att säga om det?

Jorden är ju inte klotrunt och är faktiskt rejält tillplattad vid polerna, mest för att jorden snurrar så massan vid ekvatorn töjs utåt och då dras polerna in mot varandra. Som jag har förstått det så är det orsaken till att GPS:er kan visa -höjd vid kusten här trots att vattenytan är långt nedanför. Men man befinner sig under jordytans medelhöjd som GPS systemet använder sig av. Samma fel blir det fast tvärt om vid exkvatorn.

Varför skulle någon vilja flyga över Antarktis? Typ 90% av jordens flygningar sker mellan USA-Europa och Europa-Asien och internt i Asien, Europa och USA. Det är ju en jävla omväg att flyga över Antarktis! Enda seriösa anledningen att flyga över där är ju möjligen Australien-Sydamerika om nu någon ens vill göra den resan.

Men militärt och i forskningssyfte flygs det definitivt över och till Antarktis.
Fast det flygs ju en jäkla massa å andra sidan över arktis!

Nu är jag utbildad fysiker, men det har ju ingen betydelse i det här fallet. Vem som helst inser ju snabbt att klotet är den enda rimliga formen i rymden med hänsyn taget till gravitationskraften. Sedan givetvis med viss modifikation p.g.a. egenrotationen. Redan de gamla grekerna hade ju förstått att jorden är rund bara genom att använda sunt förnuft. Och visst går det flyg över Antarktis. Det ligger ju en forskningsstation vid polen, dit personal flygs till och från regelbundet t.ex. Det här är lite i nivå med de som tror att vi aldrig landat på månen. Sådana här stollar, plus allmän desinformation från lite mer slipade hjärnor, leder bort folks intresse från viktigare frågor.

Det är ju bara att hoppa på första bästa flygplan å titta ut genom fönstret!

Har inte tänkt på det faktiskt. Det låter fantastiskt ifall man kan se jordens krökning redan från vanlig flyghöjd, men du kanske har rätt!

Kan dock tycka att han lindar in sig i ett hörn så hårt att han inte ens kan försklara sina egna ideer när man först pratar om att jorden måsye vara platt för att solen ska synas på havet som en lång rand. Men varför har då inte hela jordplattan midnatssol eller kolsvart i hypotesen direkt efteråt. Å direkt efter det ska jorden luta för att få årstiderna :-)
Men i slutändan så är det här skillnaden mellan tro å vetenskap. Han har ju rätten att lägga fram vilken hypotes som helst men så länge han och ALLA andra inte kan bevisat hypotesen med hans definierade labbförsök så är det här bara tro eller ännu en mysko historia på youtube :-)

Han pratar också att solen skulle ge en hotspot, vilket visar att solen är mycket mindre och närmare än vad den allmänna uppgiften är. Jag förstår inte riktigt hur han menar där; en hotspot skapas av en reflektor eller lins och finns inte på en jämn ljuskälla som han ändå måste inse att solen är.

Visst är han uppe i det blå så att säga. Men det kan vara intressant att höra hur han resonerar, om inte annat för att kolla vilka påståenden man själv genom sin vanliga "svensson-kunskap" kan dementera.

Man behöver t.ex. inte en djupare utbildning för att inse att solstrålarnas kraftiga diffraktion genom ett några kilometer stort moln inte kan visa på att solen bara är på någon mils höjd när skuggans vinkel av solen mellan platser på 100mils avstånd är långt mindre. Och när solens skenbara storlek inte är märkbart förändrad vare sig solen är vid horisonten eller zenit så borde han ju fatta att den är mycket stor och mycket långt bort!

Det finns vetenskapliga områden där vanligt folk inte själva kan veta med säkerhet eftersom de är helt utelämnade åt "de lärdes" utsagor. Men här kan vem som helst med vanlig skolmatematik förstå att Eric Dubays påståenden är nonsens. 

Det var ju ganska intressant också när hans hjärna försökte tänka på flygrutterna. Han helt enkelt tog bara bort direktflygen från tidtabellen och klassade dessa som bedrägerier bara för att få sin hypotes att stämma!?
Sedan kallade han Kastrup för Amsterdam!

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2023   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor