NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Så har säsongen sakta rullat igång här på Kanalgatan i Skellefteå också. Ni andra är ju så flitiga redan. Har mest inriktat mig på att få igång en bättre teleskop- och hemmamiljö och det gav 2 positiva saker:

1. Jag flyttade bort bort från den alldeles för upplysta garageplattan till innergården strax utanför lägenheten. Här är det betydligt mörkare och eftersom nu allt körs i en Raspberry PI 4 som hänger på monteringen och dessutom är en wifi hotspot, kan jag nu styra allt från laptopen i lägenheten. Nice då det blir kallare.

2. Jag har äntligen fått mina flats att fungera bättre vilket gör att bildprocessandet blir enklare (nåja, mindre svårt).

Jag bifogar M101, taget från innergården i går, 61 av 90 bilder à 1 minut, 80ED, ASI294Pro och ett UVIR-filter.

Visserligen bara halvvägs processad genom PixInsight men det känns lovande. Hade tänkt beskära M101 mer, jag trodde tex att den där suddiga fläcken nere till höger var nåt optisk skit, men det visade sig ju vara NGC5474, en stackars satellit-galax som drabbats av M101'ans gravitation.

För några veckor sen landade en autoguider från FLO i England, Evoguide 50ED samt en ASI120MC-S (yepp, färgkamera) så det blir nästa grej att få att fungera. Hoppas kunna ta längre exponeringar, kanske med nåt dualband-filter.


Sen återstår det bara att fixa 55mm backfokus på reducern/flattener, blev inte bra då jag provade senast. Sägs vara känsligt på millimetern.

Visningar: 229

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Snyggt jobbat! Många galaxer i bakgrunden och bra detaljer i M101 som är en ytljussvag galax och allt fotat från centrum av Schtaan!

Urban nu har du inga ursäkter längre :) 

Tack Per!

Snyggt Håkan, du kanske inte redigerar så mycket i photoshop, jag blev i fjol varse en plug in som heter Astro flat pro som gör ett fantastiskt jobb med att rensa ljusföroreningar. Jag hade problem med en körning på Andromeda som närmade sig ljuskäglan från stan så jag hade nån ljusblaffa på halva bilden och jag har sett att den funkar bra även om det är jämt fördelad ljusförorening.

Eftersom du ändå sitter inne i tätorten så kan jag (och Astrobackyard) rekommendera Optolongs nyaste filter L-eXtreme, se hans video. Trevor är nästan inte alls objektiv i den recensionen då det bara tindrar i ögonen på han, asgarvade av kommentaren på videon från Dylan O'Donell :)

Nix, inge photoshopande för mig (en principsak liksom, hehe). La slantarna på PixInsight i stället, den fixar det mesta.

Jo jag har sett Optolong-filtret, finns med i planerna men skall först få igång autoguiding. Lär behövas för det filtret.

Ser riktigt lovande ut Håkan. Hoppas du får till guidningen nu så kommer det här att bli en kanonsäsong. Vill du prova ett filter så ligger mitt STC Duo mest i lådan och skräpar nu.

Tack Arvid!

Har några bredbandiga(re) filter som jag skall testa först, sen får vi se. Ett steg i taget :) !

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2023   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor