NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Tänkte bara meddela att jag börjar med solobservationer nästa vecka, inom radioområdet förstås. Har läst om optiska observationer på nätet ett tag nu och det är kul att solen har vaknat till igen. Blir ju lite långtråkigt när det är en tom solskiva att titta på. Folket på Radio Joves mejllista gör också observationer och där kan man läsa att solen börjar bli aktiv igen.

Jag får se vad observationerna ger för data, kommer att lägga upp alltihop på min observationssida:

http://amateurradioastronomy.ning.com/

Jupiter blir mer och mer synlig från vår horisont, så det är dags att testa nya utrustningen på riktigt för en gång skull. Jupiter skall observeras så ofta som möjligt, dock står Jupiter som högst vid 01.30 på morgonen så det blir att sätta igång radion och gå och lägga sig helt enkelt. Men först skall utrustningen testköras mot solen ett tag.

Det skall bli kul att testa att observera igen, det var ett tag sedan sist.

PEO!

Visningar: 270

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Vilken frekvens lyssnar du på nu?
/Ulf
Det är samma som förut, 20.1MHz. Det finns givetvis andra frekvenser att lyssna på solen inom, men de kräver lite bättre mottagare än jag kan bygga just nu.

PEO!
Vilken känslighet bedömmer du att du har i din mottagare? Min KV-radio har enl spec 0,2 mikroV på SSB/CW och 1 mikroV på AM. Skulel var kul att testa med den någon gång. Just nu har jag en vertikal och en dipol för 21 MHz och de borde ju funka för 20,1 MHz också så länge det bara är mottagning.
Tja, hittar inget i beskrivningen men skulle nog tro att den är ganska mycket sämre än din KV mottagare. Din mottagare är ju byggd för att ta emot svåra signaler långt ifrån så givetvis så har man lagt kraft på att den skall vara så känslig det går.

Har du någon aning om hur man mäter känsligheten på radiomottagare? Vore ju kul att testa.

PEO!
Nu har säsongen startat för mig, håller på och "lyssnar" medan jag skriver detta. En IO-A är förutsagd, men än så länge ingen aktivitet. Hade något runt halv tio, kan ha varit det sista från en IO-B, men helt säker är jag inte. Var ut på balkongen och observerade Jupiter med blotta ögat för en stund sedan och den syns riktigt bra från min balkong. Så kvällen har varit både amatör astronomisk och amatör radioastronomisk.

Jag kommer att fortsätta att "lyssna" så ofta jag kan och orkar, men i och med att själva "lyssnandet" inte är fysiskt tungt så kan det bli varje kväll. Man har ju den fördelen som amatör radioastronom, man störs inte av moln och dåligt väder, ja förutom åska förstås.

PEO!
Det låter kul PEO. Kanske man kan få göra ett studiebesök?
Visst, kom gärna förbi och kolla på grejerna. Jag hade ju tänkt ta med dom på NSP09 hur som helst.

Hör gärna av dig per telefon först så att vi är hemma, 0920-440562.

Detta gäller för övrigt alla som är intresserade, hör av er om ni vill komma förbi och kolla på prylarna.

PEO!
Hej PO!
Jag har regelbundet obsat solen sedan i maj och solaktiviteten har den senaste månaden varit noll,
Alltså får vi en skitvinter, men tursamt nog sticker ag till Cypern i febr. och kommer hem till våren, nog med det men min tanke var att man kanske kunde synkronisera visuella obsar av solen mot dina radioastronomiska obsar av solen i avsikt att kolla sambanden.
Kul Va+
/nisse
Det vore helkul, hade tänkt börja lyssna på solen lite mer på riktigt under helgen. Vore kul att synka observationerna mot varann. De gör ju så i amerkat, så varför inte göra samma sak här.

Hör av dig så får vi kolla hur det blir.

PEO!

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2022   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor