NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Var ute och testade mitt 14mm Samyang-objektiv den 5/10, monterat på en Star Adventurer 2i wifi. Ville testa det på dels en astrokamera, dels en standard fullfomatare. Jag styrde allt med Kstars/Ekos då det gav mig möjlighet till platesolving och därmed bättre koll på position och utsnitt.

Jag började med att skruva objektivet på ASI 294MC, sensor 13x19, och tog 50st 30sek exponeringar.


Sen skruvade jag det på min standard Sony A7II, fullformatare, och tog 25 st 30 sek exponerinag.


Inga darks, flats.Tyvärr var månen uppe så det drabbade väl bilderna då jag inte kan ha några filter i denna uppsättning.

Processade sedan allt i Pixinsight. Stretchade mha ArcsinhStretch då jag tycker
att det (oftast) hanterar färger bättre än andra metoder. Slutligen finlirade jag med färgerna
i Capture One.

Visst, som vanligt drar jag lite för mycket i färgspakarna men jag blev ändå överraskad att Sony A7II ändå kunde få fram lite av Nordamerika-nebulosan. Naturligtvis, om jag exponerat betydligt mer skulle nog skillnaderna blivit större mellan kamerorna, men jag fick lite ont om tid. Sen skiljer ju det i filformat (FITS resp. ARW), FOV, upplösning etc, men Sony-kameran är inte helt hopplös då det gäller astro-foto, åtminstone då det gäller vidvinkel.

Visningar: 39

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Hur gjorde du med ARW-filerna? Körde du dem genom Debayer först innan du kalibrerade dem eller hoppade du över kalibrering när du inte hade flats och darks?

Inga problem. Jag registrerade arw-filerna som vanligt (men utan darks och flats), kryssar för allt som Registration,  Local Normalization etc. Men glöm inte att kryssa för CFA images under Calibration-fliken:

Det är i stort sett allt!

Ja att glömma CFA images gjorde jag när jag skaffade pixinsight. Tog en dag eller två innan jag kom på vad felet var.

En annan sak som är bra att göra med pixinsight är att ta darks för sina flats ifall man har mycket vignettering. Blir mycket bättre korrektion då, annars får man lätt lite fel korrigering.

Ett intressant test!

Jag lurar på att du stretchat rött hårdare på systemkameran för stjärnorna ser mer rödaktiga ut. Min erfarenhet av att köra omoddad systemkamera och mono astrokamera på samma objektiv är en enorm skillnad i HAlfa. Men genom att använda Starnet på systemkamerabilden, kan man angripa bara dom röda nebulosorna och stretcha svinhårt i kombination med brusreducering. Det kan ge ett intryck av omoddad kamera! Men har man möjlighet är det mycket bättre med en moddad kamera eller en astrokamera på objektivet. Helst med filter.

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor