NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Hej.
Behöver lite input från er om lämplig väg vidare i astrofotandet.
Har denna säsong fotat med en Sony A7II plus lite objektiv, allt monterat på den mindre Sky Watcher Star Adventurer Mini, SAM.

Tänkte till nästa säsong satsa på lite bättre grejor, funderar på en Sky-Watcher HEQ5 Pro goto montering och en Sky Watcher Evostar-80ED DS-Pro. Vad tror ni om det? Vill i första hand fota DSO men även månen.

Men nu börjar frågorna då det gäller DSO...jag skulle helst vilja kunna fota hemifrån min balkong eller garage som har ett hyfsat SÖ-S-SW läge men tämligen centralt i Skellefteå, nära Balderskolan för er som kan staan. Mycket störande ljus med andra ord.

Jo jag hör er skrika monochrom kamera, smalbandiga filter etc, vilket säkert är det bästa. Men jag funderar på hur/om man kan använda min Sony A7'a plus tex nåt UHC-filter för att fota RGB? Förstår ju att det inte är bästa känsligheten och kanske kräver längre exponeringar. Vet heller inte hur sensorn i A7'an funkar runt tex. Ha-bandet.

Eller kan man komplettera med nån billigare (finns det?) monochrom CCD plus några smalbandiga filter så att man kan fota RGB med Sony'n + UHC och komplettera med nåt smalbandigt?

Tacksam för några ideer. Tänkte mig lägga ut kring 25-35 kkr, och av det ryker ju c:a 18kkr på montering och teleskop.

Lärde mig dock några saker i vintras:
1) Att fokusera på ett eller få DSO då man fotar och inte som jag ofta gjort, försöka hinna med så många som möjligt (för man vet ju aldrig när det blir bra väder igen!!). Jag kastade bort mycket tid på att leta objekt på himlen, testa exponeringar, fippla med SAM'en osv.

2) Bildbehandling!! Herregud, det är ju mer än halva jobbet!!Jag har testat ett flertal varianter, allt från PixInsight till Davinci-skripter via Gimp/Photoshop/Capture One med varierande resultat, både på mina bilder och andras, och jag inser att det finns myckar data i en bild, nästa hur dålig den än verkar. Så sommaren är räddad bara med att lära sig mer om bildbehandlingen.

Visningar: 370

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Jättekul att du vill fördjupa dig i astrofoto! Det är beroendeframkallande!

Jag tror på ditt koncept att fota hemifrån - det blir för jobbigt att montera upp allt i skogen, tar 1,5 timme, sen fota tre timmar, sen montera ner i en timme...blir nog inte så många tripper...

Fota inifrån stan styr utrustningsvalet och objekten man fotar. Några tankar:

Filter fungerar bara på nebulosor.

Nebulosor lyser mest i ha.

Systemkamera måste moddas för ha. 

Baader uhc och tex Opto long dual band filter funkar bra med färgkamera, moddad dslr eller osc astro kamera.

Färgkamera är lättare än mono. Mono bättre. 

Dual band filter kräver bra färgkorrigering av teleskopet ty o3 i blått o ha i rött måste ha samma fokus. Triplett nödvändig, vet av egen erfarenhet.

För mono och smalband funkar ackromat.

Filter foto innebär längre exponeringar och man bör ha autoguidning. 

Heq5 är en arbetshäst i fotobranchen. Har den all star polar alignment?

Kolla in Astrobackyard på youtube. 

Tack för ett kort och koncist svar med mycket info, väldigt manligt (ett skämt som bara min fru förstår :) !! )

All star polar alignment? Vet inte...Alignment: 1-, 2- och 3-star alignment. Är det nåt liknande? Får kolla lite.

Men jag har hela sommarn på mig att begrunda detta med kameratyp, filter etc. Mycket att gräva i, men intressant!!

Tack Per!

Jag kan prata i evighet om detta men skrev på mobilen så höll det lite kort...vi kan gärna träffas live över en pizza eller mjukglass och prata.

All star polar alignment är ett bekvämt och nogrannt sätt att poljustera. Det kommer från Celestron men jag tror att Skywatcher oxå infört det (Skywatcher äger Celestron). Alignment 1,2,3 star är nåt man gör först för att monteringen ska hitta på himlen och den inställningen behöver vara nogrann för att All star ska bli riktigt bra. Typ 5 stjärnor.

Att välja mono istf färgkamera i kraftig ljusförorening är inte lika självklart som det var tidigare. Förut var det mono utan tvekan för narrowband filter funkar bara på mono. Nu finns det dual band filter som är summan av smalband för O3 och HAlfa och därigenom ger ljus till både röd - HAlfa, grön - O3 och blå - O3. O3 ligger mitt mellan blå och grön så båda färgerna får ljus för färgfilterna i OSC/DSLR överlappar.

Fortfarande ger OSC/DSLR ett sämre SNR eftersom färgfilterna i kameran inte är perfekta och O3 ligger i skarven mellan färgerna där filtrena avtar.

Tack Per för dina inlägg. Att träffas över nåt att äta/dricka och prata låter trevligt. Kanske nån annan också vill vara med, Urban K tex?

Hur som helst, jag tar till mig dina tips och läser vidare. Men jag inser ju också att bästa sättet att lära sig nåt är trial and error. Synd bara att det är så jäkla dyrt att misslyckas i denna hobbby :) !

Jag blev inspirerad av bland annat siten clarcvision.com där det tex beskrivs hur man med en omoddad kamera plus ett (väldigt bra!) 300mm objektiv verkar kunna producera väldigt bra bilder. Han trycker mycket på förståelse kring färger, våglängder och bildprocessandet. Det kanske ändå är som det oftast är att det beror inte på hur dyra prylar man har utan det egna kunnande?

Jo, Urban och ev några till brukar ha en sommarträff av det enklare slaget. Jag hör av mig.

Min filosofi är att ta det i steg och försöka klämma ur det mesta av den utrustning man har. Varje sommar brukar jag försöka göra nån förbättring på tekniken eller utrustningen och sen använda det säsongen som kommer.

Kolla här för ett test på ett dual band filter:

http://astronet.se/phpBB3/viewtopic.php?f=8&t=17491

Färgfelet är avgörande för resultatet. De behövde blända ner rejält för att få skärpa på både HAlfa och O3. En triplett apo med FPL53 tror jag behövs för att det ska bli bra.

Kolla chatten när du är inloggad ;)

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor