NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Teleskop för Visuella observationer vs teleskop för astrofotografering

Hej! 

Just nu har jag mitt första teleskop som är från Astroswedens nybörjarpaket. Håller fortfarande på att lära mig finliret med det så dröjer nog ett tag till innan man investerar i ett nytt och bättre teleskop. 

Men ganska snart kommer jag nog att vilja investera i ett nytt teleskop och jag är både intresserad av rena visuella observationer men till slut skulle jag även vilja börja med astrofotografering. Det som jag är mest intresserad av att observera/fotografera är deep sky objects som galaxer, nebulosor och stjärnhopar. Men även planeterna är av intresse förstås om än sekundära :) 

Jag har förstått det som att olika faktorer och utrustning är viktiga för visuella observationer jämfört med astrofotografering. Självklart har jag varit inne på olika sidor och läst om skillnaderna om vad som behövs i utrustning och vilka faktorer man ska tänka på i jämförelse mellan visuellt och astrofotografering. Men då detta är ett projekt över lång tid är det alltid bra med så mycket input som möjligt från så många som möjligt. 

Vad är de viktigaste faktorerna man ska tänka på vid astrofotografering och vid visuella observationer? Tips på utrusning för de båda samt vilken budget som kommer behövas för att få en schysst utrusning (för både astrofotografering och visuellt) 

Jag förstår att allt är subjektivt förstås men tips från mer erfarna är alltid mycket värt! 

MVH

/Robin Isaksson.  

Visningar: 1046

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Du har fått jättebra tips, tänk vad mycket enklare det hade varit för mig när jag började om jag vetat om detta. Jag gjorde tvärtom och gick direkt på C8an med 2000mm brännvidd och har gått hem tomhänt mer än en kväll.

Nu har jag precis uppgraderat mig från AVX till en CGX-montering och hoppas på bättre resultat. Det finns olika meningar kring monteringar men du kan överväga den så kallade 1/2 eller 1/3-regeln, dvs se vad tillverkaren anger för maxbelastning på monteringen och halvera eller ta bara en tredjedel av detta för att ha till just din uppsättning.

Tänk på att allt också väger förutom teleskopet, så fort du hakar på kamera, adaptrar/förlängare, finderscope, kablar osv så bör du ta detta i beaktande.

När jag varit ute så tyckte jag att AVX var perfekt i storlek då jag kunde ta den som den var med motvikt på. Nu blir det lite skruvande med CGX då den är något större, om jag inte ska prova vika ner baksäten o riskera diskbråck.

Kontentan är att du bara biter dig själv i rövhålet om du snålar (för mycket) på monteringen.

Vad gäller pris så finns ju avbetalning som alternativ, eller ta blancolån via din bank, blir väl samma sak i slutändan, om du vill slippa ångesten med att punga ut allt i ett svep :)

Jo jag har börjat få en lite bättre bild av vad jag ska satsa på den dagen det blir att börja med astrofotografering :) 

Tänkte bara fråga om jag förstått detta rätt: att ju kortare brännvidd ett teleskop har desto vidare synfält får man? 

Ja, om sensorstorleken är samma.

Sensorstorleken på kameran?

Precis. Kortare brännvidd, större synfält. Större sensor, större synfält. Här kan du testa olika kombinationer av brännvidder och sensorer:

https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/

Sequence Generator Pro har även en utmärkt funktion för detta, Framing & Mosaic Wizard. Tror även att Stellarium kan visa synfält.

Ok. Det jag fått höra är att storleken på chipet i kameran ( i mm) fungerar som okularens storlek när man ska observera visuellt. DVS att man får förstoringen genom att dela teleskopets brännvidd/fokallängd med okularets storlek i mm. 

Alltså har man ett teleskop med brännvidden/fokallängden 500 mm och har ett chip på 25 mm får man förstoringen 500/25= 20 etc... 

Men då antar jag att chipet inte direkt har något samband med synfältet utan det är sensorn som har det. Men vad menar du med att "om sensorstorleken är samma". Menar du samma som brännvidden? Kan du förklara lite närmare detta samband med sensorn och synfältet? :) 

Chip och sensor är samma sak. Det blir lite konstigt att prata förstoring när man fotograferar, bättre att titta på synfältet. Jag tror det är enklast om du kollar länken i förra inlägget, där kan du lätt se vad som händer om du ändrar brännvidd eller chip/sensor. Du kan visa flera varianter i samma bild för att se skillnaden.

Ok. Så chip och sensor syftar till samma sak i en kamera! Bra att veta :) 

Samma gäller när du tittar visuellt, men där kallar vi det ju för förstoring. Titta på t ex Plejaderna med det okular du har som har längst brännvidd (t ex 40 mm) det ger stort synfält = låg förstoring. Prova sedan med det okular som har kortast brännvidd (t ex 9 mm) det ger litet synfält = hög förstoring.

På bilden ser du två av mina okular genom samma teleskop.På den här bilden ser du samma förhållande med kameror. Samma teleskop men en fullformats DSL respektive en Skyris 274M planetkamera.

Ett allmänt råd gällande monteringar som jag har fått och som jag anser är bra är följande:

Satsa MEST på en BRA montering. Om man köper en kraftfull montering med bra följning och som kan ta bra med last så kan du hänga på olika teleskop och flera samtidigt. I början är det ju ofta så att man inte vet riktigt vad man helst vill kunna fotografera. I år kan det vara stora objekt (Andromeda, stora nebulosor, stjärnfält mm), nästa år kan det var små objekt (kratrar på månen, solfläckar eller planeter). De objekten kräver ju olika teleskoptyper för att bli bra. Teleskoptyper som alla går att hänga på EN och samma montering. Om man köper en billig (dålig) montering men ett dyrt teleskop blir man ofta inte nöjd - förrän man köpt en bättre montering. ;)

Tack! Så lite slarvigt kan man då säga att storleken på en kameras chip/sensor ( i mm) motsvarar okularens brännvidd ( i mm). Vilket ger en viss förstoring/synfält beroende på teleskopets brännvidd/fokallängd. har jag förstått detta rätt? 

Jo jag har fått tipset om att satsa på en stabil montering innan man börjar titta på teleskop för astrofotografering, både här och på youtube-kanaler. Har även fått tips om att börja fota genom en apo-refraktor med ett ett brett synfält (aka kort brännvidd/fokallängd: runt 500 mm eller kortare) då det är lite mer förlåtande att få till bra foton med en sådan. 

Dessa två tips är något som jag tycker låter vettiga och har tänkt följa dem :) 

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.

AstroTec - Mats Yderstig

Nienna - Patrick Woitala

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2025   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor