NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Från en bild är det svårt att föreställa sig hur litet eller stort ett teleskop egentligen är, och hur hanterbart det är i praktiken. Hur mycket större är en 6-tumsrefraktor än en 4-tumsrefraktor? Hur mycket påverkas totalvikten av tubstorleken? Det är ju inte bara tuben som blir större, utan också monteringen, stativet med mera. Vad får man rum med i bakluckan på en bil?

På sin hemsida gör Benny, en tysk amatörastronom sådana jämförelser:
http://www.taunus-astronomie.de/art_scopes.html
Sidan är på tyska, men om man inte kan tyska så får man i alla fall ut mycket av bilderna. Och man kan ju låta Googles språkvertyg översätta sidan till svenska:
http://www.google.com/language_tools?hl=sv

Mycket nöje!
/Per S

Visningar: 290

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Ja du Per, det var verkligen en intressant sida. Det är mycket att tänka på när det gäller val av instrument. Det är inte bara att låta apertur-febern få bestämma.

/Ulf
Jo, en väldigt bra sida! När jag valde mitt senaste teleskop var bredden på baksätet ett viktigt kriterium. En 10" newton F5 går in men inte en 12" F5.

/Per
Då gäller det att inte byta bil för ofta. Skulle du köpa en större måste det ju bli ett större teleskop också - och vice versa.
En bra orsak att köpa ny bil :)
Skämt åsido så är baksätesbredden ganska konstant. Däremot har jag upptäckt att bredden på bagaget är väldigt skiftande. Många nya bilar har plastkåpor som hindrar att man utnyttjar bilens fulla bredd. Förra bilköpet tittade jag på en Hyundai Santa Fe som ju är en stor bil men till min förvåning var bagaget mindre i bredd än på den Skoda jag senare köpte. Fördelen med stor bredd är att stativ och montering går in utan att man behöver skruva isär dom. Bilhandlaren blev lite förvånad när jag kom med astrostativet och skulle prova bagagestorleken.
Min MN66-tub med daggkåpa ryms inte på tvären i trunken på bilen. I min gamla bil (Citroen XM, luftig som en loge) var det inget problem. Suck!

Jag antar att marknaden för små och svindyra apokromatrefraktorer gynnas av trenden mot mindre bilar. Totalkostnaden blir densamma, helt i enlighet med lagen om lasternas konstans.

/Per S
Jag "forslar" min SN10;a på baksätet med en skummadrass under. Jag fasar den dag sekundären går ur kollimering så skåpet får åka så mjukt som möjligt!
Precis som du skriver har äldre bilar oftare bredare bagage som gör astroprylarna mer lättlastade. Jag antar att det både är en fråga om ljuddämpning och att ett fyrkantigt bagage ser mer estetiskt ut.
En liten apo är inte så dumt att ha när man har bråttom, åker flera i bilen eller ska flyga.

/Per J
Jag har byggt en stor trälåda för att LÅNG-transportera min N11. För dagligt bruk använder jag en "Hockey-trunk" med skumgummiskivor på insidan. Fördelen med trunken (förutom storleken) är att det finns bra handtag att lyfta med och att det finns hjul i ena änden så den går bra att rulla på plant underlag. Både lådan och trunken passar i skuffen på V70.

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.

AstroTec - Mats Yderstig

Nienna - Patrick Woitala

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor