NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Hej!

Nu har jag brottats med ett trackingproblem i flera veckor, så jag skulle behöva lite tips.

Guidningen i PHD2 fungerar bra, men jag får ändå en vridning över tiden. Bilden visar resultatet från stackningen i DSS, där man ser ett tydligt mönster. 10 minuters exponeringar, plus lite overhead mellan dem.

Först trodde jag att det berodde på den barlowlins som jag adderat till guideteleskopet. Den satt inte helt stabilt, så jag tänkte att den kanske rörde sig under kvällen. Bort med den, problemet kvar.

Nästa teori var att teleskopen inte var helt parallella. Jag centrerade Deneb i båda, men problemet försvann inte ändå.

Poljusteringen gör jag med Polemaster, på samma sätt som jag alltid gjort. Den borde ju bli bra tycker man. Ska väl vara ganska idiotsäker.

Jag ser inget konstigt i PHD2-kalibreringen heller:

Någon form av flex skulle det ju teoretiskt kunna vara, men jag tycker att monteringen av guidteleskopet är ganska stabil. Och då tycker jag att problemet borde vara mer oregelbundet, inte lika varje kväll.

Idéer någon?

Visningar: 332

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Jag är tyvärr för dålig på detta. Jag kör ju oguidat med min 10-micron men måste ta upp guidningen igen när jag börjar använda Az-Eq5 mera.

Har du någon bild på din utrustning när allt är uppkopplat?

Hur ser en bild ut om du kör en lång exp utan guidning?

Du har provat göra ändringar kring tuben men problemet kvarstår. Flex relaterad till temperaturskiftning? Då tänker jag att det bara är att vandra systematiskt nedåt monteringen. Finns det nån skruv eller fäste som kan glappa, är det utdragbara ben på monteringen, är dom helt åtskruvade eller finns möjlighet att något glider under belastning, vilket underlag står allting på, är det något i marken som kan förskjutas? Bara ordbajsar fritt här så det verkar som att jag vet vad jag pratar om :) 

Ett mycket oprofessionellt tips (från en som inte ens börjat guida än) är ändå polinställningen. Felet verkar ju så konsekvent över tid. Nånting i monteringen/stativ/uppställning? Har du kollat polinställningen efter ett tag?

Oj, många bra tips här. Tack pojkar!

Jag tycker att om något rör sig så borde problemet bli större ju längre tiden går. Här verkar rörelsen vara lika stor i början av kvällen som framåt morgonkvisten. Tuberna tycker jag borde vara parallella eftersom att jag har centrerat Deneb i båda. Kanske får kolla ett varv till där. Annars poljusteringen då, som Håkan skriver. Kan Polemaster luras? Man skulle ju kunna testa drift alignment i PHD2 kanske?

Jag körde tidigare med Polemaster men upplevde att det var svårt att vara exakt med den, så jag använde den bara för en anständig polinställning. Hur viktigt är det att få stjärnorna exakt i cirklarna, vilket jag aldrig lyckats åstadkomma? Först i fjol började jag använda den inbyggda funktionen i Celestrons handkontroller för polinställning (All Star Polar Align) och upplever att den är betydligt mer precis än vad Polemastern var. Det går i princip lika fort att bli klar med proceduren med ASPA. När jag kör med Polemastern i det sista steget med det röda och gröna korset så ligger de aldrig still på varandra utan fladdrar alltid omkring, så jag satte mig aldrig in i vad det innebar. 

Jag har kört med Polemaster hela tiden och tolkat resultatet som som så nära man kan komma utan drift alignment. Är det fel så får jag tänka om helt och hållet. Jag har tolkat det som att det räcker att få in stjärnorna i cirklarna, sedan gör den en egen tyngdpunktsberäkning därifrån. Men jag tycker att den är onödigt korkad, och borde kunna köra med platesolving istället som jag tror iPolar gör.

Trist med sådant här onödigt krångel, det är ju så mycket man vill fota istället!

SharpCap Pro har ju också polinställning förresten, är det någon som har provat den och vet hur bra den är?

Jag kör uteslutande med Sharpcap och har sett funktionen, men är nöjd med ASPA, så jag har inte provat Sharpcaps funktion.

Spontan tanke är hur plant är din montering placerad? Nu kan jag inte tolka graferna men gör en kvalificerad gissning. Om det är en liten skjuvning åt bara ett håll så kanske monteringen inte står exakt plant? Därför ökar korrigeringen proportionellt med att tuben svänger åt ena eller andra hållet. Har du nått vattenpass/bubbla eller liknande att mäta med.

Jag har aldrig brytt mig om hur plant den står, jag har alltid tänkt att det tar poljusteringen hand om.

Oj, det tänker jag är en fundamental premiss till bra guidning att monteringen står exakt plant, jag kanske har fel. I teorin så kan du ha en lutande montering och få en bra polinställning, men de är bara bra så länge du inte behöver guidningen och kanske bara kör visuellt. Likaså vet inte monteringen åt vilket håll du har riktat den utan förutsätter att du har den rättorienterad i nord/syd, på samma sätt förutsätter den att den står helt plant.

 ungefär en sån har jag på ingång för att pimpa mina monteringar

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2023   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor