NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Jag brukar använda SMHI-appen som hjälp vid planering, men nu är vi ovänner. Igår var det snö och regn hela dagen, men enligt SMHI skulle det börja klarna upp efter midnatt och vara helt klart vid 02 ungefär och en bra stund framöver. Sagt och gjort, jag ställde ut teleskopet på kylning och ställde den interna väckarklockan på 02. Efter en snabb titt ut genom fönstret var det dock bara att krypa tillbaka och försöka somna om. Inte ens när det flera timmar senare var dags att kliva upp på riktigt var det speciellt molnfritt.

Så till frågan, finns det någon vädertjänst som är mer pålitligt än SMHI-appen?

Visningar: 268

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Jag tänker det bästa är att väga ihop SMHI, YR och Klart. När det bara är nån timme kvar innan obs kan det ju vara ide' att kolla satellitbilder. Den här tiden är det ofta korta perioder av klart och antagligen svårt att förutsäga.

Ytterligare ett problem är att väderapparna kan tycka att det är klart trots höga slöjmoln och dålig transparens.

Bra synpunkter där, tack Per. Sista meningen tror jag var en del av förklaringen den här gången.

Ja det där är ju ett känt problem. De lokala variationerna kan svar stora och snabba. Ett exempel här från Luleå är att det ofta är klart väster om E4 medan det är mulet öster om. Ett av skälen till detta kan vara att värmen från stan och rök från SSAB sprider ut sig i inversionsskiktet. Nu på hösten kan det vara kallt inne över land (-11 här inatt) medan havet är öppet och vattnet förhållandevis varmt. Vid vind från öster driver varm, fuktig luft in över kall mark vilket på mycket kort tid kan skapa moln och/eller dimma.

Just det, man kanske får fräscha upp meteorologikunskaperna då och bli expert på sitt eget mikroklimat. Eller flytta...

Det har hänt mer än en gång att SMHI visar på mer än 80% molnighet, jag ska precis krypa under täcket men som sig bör sneglar på natthimlen och kan inte se molnen för alla stjärnor. Då är det bara att pälsa på sig o halvgroggy fara ut ^^

Japp, trist dock med lång nedkylningstid på tuben. Får nog börja förvara den utomhus.

Ja maksutovs och schmittar tar ju ganska lång tid på sig så det är en god ide' att förvara den ute.

Jag minns en kväll när jag bodde i Linköping och det var klart och fint. Jag ställde ut min N-11 med dagghuven på. Tuben var väl eleverad till 30-45 grader. Efter ett par timmar tittade jag ut. Döm om min förvåning när snön vräker ner. Ut i all hast och tömma ur snösamlaren (dagghuven). Inget obsande den kvällen. Man lär ...

Jag använder 2 olika appar, Sat24 och Windy, för att få ett hum om molnläget. Funkar skapligt, men helt säkra är de inte.

Tack för det, ska prova dessa.

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor