NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Information

Hembyggargruppen

En grupp för hembygge och egna tekniska lösningar av olika slag.

Medlemmar: 16
Senaste aktivitet: 14 Mar

Diskussionsforum

DIY trasig Mountain Bike Till

Startad av Peter Wiklund. Senaste svar av Ulf Jonsson 14 Mar. 1 Svar

DIY Telerad

Startad av Peter Wiklund. Senaste svar av Peter Wiklund 13 Jan. 2 Svar

DIY bra & ha

Startad av Peter Wiklund. Senaste svar av Ulf Jonsson 3 Jan. 1 Svar

Kommentarplank

Kommentera

Du måste vara medlem i Hembyggargruppen för att lägga till kommentarer!

Kommentar av Mårten Frosth den 29 December 2022 kl. 15.52

Jag har precis byggt ett observatorium och har haft funderingar på att bygga ett teleskop, men vet inte hur mycket tid och pengar det innebär :D

Kommentar av Peter Wiklund den 28 December 2022 kl. 20.34

Lever denna grupp ??
Jag hemabyggare sedan 1977

Men saknar nu mer tillgång till Svarv svets mm

Mvh Peter Wiklund 072 23 864 

Jag vill gärna ha kontakt med lika sinnade  runt Medelpad

:-)

Kommentar av Kaj Ole Strang den 14 Juni 2010 kl. 22.14
Hej Har mitt Portaskop i bakgrunden av mitt "porträtt". Den är enkel, men med bra optik. Går att plocka ihop från den lilla casen ( 30 x 40 x 30 cm) och kollimera på 5 minuter. Fakta: Newtontyp med 15cm handslipad spegel av en bekant i Finland för ett antal år sen 1/16 våglängds noggranhet enl. kniveggsprovet. Sek 65 x 45 mm. Okularhållare friktionstyp. Sökkikare galileotyp. Det mesta gjort av trä, gamla leksaker o junk..
Kommentar av Per Forsberg den 26 Maj 2009 kl. 21.56
StarCamEx. är ett superbygge som leds av Anders Hemlin. Vi har pratat om att jag ska göra ett kamerahus till hans prototyper nu och jag väntar lite på att han ska skicka ett set med kretskort till mig så jag kan börja cadda lite på konceptet. Har en hel del idéer om hur kamerahuset ska fungera och tillverkas. Det är dock Anders som är geniet bakom och som sitter inne med den mesta kunskapen om kameror, jag är mest maskinisten i detta fall. Men helt klart kommer det bli ett häftigt bygge. Håll koll på tråden, vi kommer posta uppdateringar så snart det blir ngt att visa.

Roligt att ni gillar mitt skåp, eller tröskverket som jag kallar det. Det känns lite tomt nu när det mesta av mekaniken är gjord och det är programering och elektronik kvar, vilket jag tycker är roligt iofs men inget går upp emot att svarva och fräsa :-)
Roligt med en observatoriegrupp oxå. Ska bli spännande att se vad folk lägger upp där. Så snart jag får tag i ett vettigt hus så kommer jag nog förmodligen att göda planer om ngt liknande jag med hehe.
Kommentar av Börje Öman den 26 Maj 2009 kl. 13.23
Jag var in på din sida, "skåpet" ser ur snyggt ut, jag hoppas vi andra får en demonstration på NSAA starparty 09. Jag ser också ett annat mycket intressant och spännande "bygge" som du ser ut att vara delaktig i StarCamEx. Den ultimata astrokameran. Hur går det med med kamara huset? http://astronet.se/phpBB3/viewforum.php?f=7
Mvh. Börje
Kommentar av Ulf Jonsson den 25 Maj 2009 kl. 17.02
Jag kan inte annat än imponeras, av bygget, av ambitionen och av bilderna. Man blir alldeles matt ...
Ska ge mig på något mycket enklare. Anpassa en befintlig byggnad till mitt teleskop. Jag har därför just startat observatoriegruppen där jag kommer att berätta om hur det går.
/Ulf
Kommentar av Per Forsberg den 25 Maj 2009 kl. 16.46
Ytterligare en liten update. Har börjat få kontroll över spegelcellen nu. Det blev ungefär som jag hade tänkt mig när det gäller noggrannhet osv. Dock börjar servonas ljud när de snurrar gå mig på nerverna (kinesiskt skit för att tala klarspråk) och jag går och smider planer på att byta ut dem mot finare motorer med planetväxlar. Ska mest bara fundera ut ett sätt att bygga elektroniekn runt dem så att jag inte behöver programera om allt igen. Kanske kan jag använda elektroniken från befintliga servon och bara koppla på en bättre motor.. Dock är det rätt mycket jobb med detta så jag velar lite hit och dit nu.
Hur som helst så har jag postat lite nya bloggar och bilder på min hemsida för den intresserade.
(om det inte ser ut som att det är ngt nytt prova "reload" på sidan, av ngn anledning så verkar inte iWeb göra sidor som fungerar helt korrekt i alla webläsare (tex firefox..)).

P.-
Kommentar av Göran Fredriksson den 24 Februari 2009 kl. 12.10
Hej Per! Härligt att höra om dina erfarenheter och om din "first Light".
Det är ju så att man blir sugen på att bygga något själv.
Ge oss gärna mer info allteftersom!

Mvh
Göran
Kommentar av Per Forsberg den 23 Februari 2009 kl. 19.44
Hej
Bara en liten update. Jag har nu haft min "first light" med mitt tröskverk. Det hela utspelades för ngn vecka sedan runt 00.15 en måndag kväll. Efter en väldigt ivrig och förvirrad kollimation (förvirrad eftersom man är så ivrig och inte kan koncentrera sig) så fick jag till det någerlunda och kunde efter ytterligare meckande fokusera in min första stjärna...
Vilken känsla. Efter en så massa herrans års byggande och babblande och tänkande om "göra-om;ande" så fick jag äntligen se ngt också. Rattade runt lite med fokuseraren och fick inte lite div stjärnor, försökte hitta orion-nebulosan men det kom moln så jag gick och tog en fin congac och satte mig i soffan och bara njöt av känslan att allt faktiskt fungerade och nu sitter ihop.
Dock är det mycket kvar innan all elektronik och datoriering är klar, men en mycket viktig och psykisk gräns är passerad. Kan nu titulera mig riktig teleskopbyggare och ägare. Mycket härligt. Hembygge reckomenderas så jäkla mycket till alla som tvekar, det är så värt det i slutändan i stort sett alltid.

Ok, återkommer när jag har kommit ngn mer stans. Ska försöka uppdatera hemsidan lite mer nu.

Per
Kommentar av Per Forsberg den 11 December 2008 kl. 7.49
Hej
Konkreta skisser är väl att ta i men vad jag har i sinnet och har räknat lite på är ngt större, beroende vad jag får tag på för spegel men jag är sugen på minst 14" gärna 18 eller ännu större (ganska överdrivet för en komplett amatör eller hur..). Men vad jag har riktigt gått igång på är ett så kallat Nas Myth med en Schmitdt i grunden. Är attraherad av fördeleln med att ha fokuseraren på ett ställe då man vinner mycket i stabilitet på detta sättet. Vidare har jag tänkt mig en tredje spegelcell som fungerar lite som den jag byggde till Anders Hemlin, vilken gör att jag kan ha fokus på båda sidor tuben och gärna med en kamera på ena eller båda sidorna. Kanske tom en uppe på tuben. Sen ska ju allt vara datoriserat och motoriserat :-)
Som montering har jag tänkt mycket på olika vägar och om jag ska bygga stort kommer det förmodligen att väga lite och man får tänka mycket på stabilitet och därför tror jag på en alt-az. Om jag får tumma lite på storleken (mycket troligt då optik som bekant inte är billigt) så kan jag nog bygga ett ekvatoriellt stativ istället.
I grund och botten hade det varit skönt om det var lite mer portabelt, i alla fall ska varje del vara enkel att bära med sig, inte för tung och inte för otymplig. Sen har jag ju en lång lista över tekniska specar också men de är inte så intressanta just här och nu.
Men som sagt inga konkreta ritningar än, bara skisser och ungefärliga storleksberäkningar och optikberäkningar.
Spännande med alla byggplaner. Om du tänker på att bygga så hjälper jag gärna till om du behöver ngn del svarvad eller fräst.
 

Medlemmar (16)

 
 
 

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor