NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer
NSAA - North Sweden Amateur Astronomers
2021-03-03
Celestron RASA 8" 400/2
ZWO ASI1600MM Pro
101x120 s Baader Highspeed OIII
När jag fotade NGC2174, Aphuvudnebulosan, i OIII igår kväll påpekade en vän att asteroiden Europa låg väldigt nära. Syns väl inte i OIII tänkte jag. Men när jag stackade resultatet såg jag en ful artefakt, och drog efter en stund slutsatsen att det måste vara Europa. Jag tänkte att det vore kul att göra en animerad GIF av den, och såg då att det var en till liten prick som rörde sig i ungefär samma hastighet. Det visade sig vara en annan asteroid, Nuwa. Båda två syns i bildens nederkant, en bit till vänster.
52 Europa är den sjätte största asteroiden i asteroidbältet med sina 315 km i diameter. 150 Nuwa är mindre, omkring 150 km. Båda upptäcktes på 1800-talet, så jag var inte först i alla fall.
Första bilden är från 18:51, sista 23:38.
Det var VÄLDIGT blåsigt, därför hoppar och fladdrar det en hel del.
Taggar:
Plats: Sundsbruk, Sundsvall
Kommentera
Vilken god idé Arvid!
Man kanske skall gå igen sina bilder i jakt på asteroider på detta sätt. Kanske dåliga bilder ändå kan bli intressanta :) ?! Gäller väl bara att Pixinsight inte "rejectar" dessa rörliga punkter!
Sommaren kan vara räddad!
Riktigt häftigt med asteroiderna. Har missat flera kvällar pga olika anledningar, men blåsten har inte varit gynnsam på sistone.
När vi ändå är inne på ämnet asteroider/småplaneter - här finns en intressant illustration av storleken på dessa. Europa är med i filmen, men inte Nuwa tyvärr.
Jag brukar gå igenom FWHM, antal stjärnor och bakgrundsljus och plocka bort de sämsta. Sedan tittar jag på resultatet om det duger. Ser jag någon artefakt där så får jag antingen plocka bort fler frames enligt samma metod eller försöka leta rätt på den sub som är dålig. Tycker det är krångligt i DSS dock, man skulle vilja kunna blinka igenom alla frames i typ 100% på något enkelt sätt.
Här behöll jag de flesta dåliga bilderna för att inte rörelsen i asteroiderna skulle bli för hackig.
Hoppandet och bruset ger en livekänsla - känns som att titta genom en bildförstärkare.
Hur gör du med hoppandet i stackningen? Sätter du en gräns på FWHM eller litar du på att sigma stackningen tar bort dåliga pixlar i stjärnorna?
Välkommen till
NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer
Registrera dig
eller Logga In
Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.
© 2025 Created by Ulf Jonsson. Drivs med tekniken bakom
Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!
Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer