NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Provar att modda min Canon 1000D i helgen då regent öser ned i Sundsvall. Byter ut Canons orginal IR filter mot ett Baader ACF. Många skruvar och riktigt pillgöra.

För den som vill modda sin kamera själv kan jag varmt rekommendera följande guider av Gary Honis:

http://www.ghonis2.ho8.com/rebelmod450d1.html
http://www.youtube.com/watch?v=-IIN0-q2WLY

Baader ACF filtret är inköpt på TS i Sverige
http://www.teleskop-service.se/sv/astrofoto/canon-eos/baader-acf-canon-eos-400450500d1000d40d50d.html

Visningar: 153

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Erik Berglund den 21 Februari 2014 kl. 9.17

Hej Åke!

Nej, jag har inte provat att fota månen efter moddningen. Dock har jag provat den i dagsljus med en ny vitbalansinställning och får inga röda färgstick. Gissningsvis funkar samma vitbalans även på månen då det är reflekterat solljus.

Kommentar av Åke Nissinen den 9 Februari 2014 kl. 9.24

Hej igen Erik!
Jag har en liten fundering. Jag antar att du har testat att fota månen(prime focus) efter moddningen? Vad får man för resultat i så fall? Blir det ett rödaktigt skimmer/färgstick? i så fall nått man kan redigera bort i efterhand?. Solen med solfilter är ju också en liten fundering.
/ Åke

Kommentar av Erik Berglund den 6 Januari 2014 kl. 12.37

Tack Åke! Det är inte så svårt att byta filter som man kan tro. Men du behöver gott om tid och tålamod med alla småskruvar i kamerahuset samt en dammfri arbetsmiljö. På vissa kameror måste man till och med löda vid själva filterbytet. Jag vet att den gamla Canon 350D måste lödas men på nyare kameror räcker det ofta med att limma fast det nya filtret.

Kommentar av Åke Nissinen den 1 Januari 2014 kl. 21.50

Kanonbra inlägg och information! Det är nog många av oss som sneglat på att modda våra systemkameror. När jag känner mig "stark nog" ska jag ge mig på en moddning jag me, är lite för feg för att ta mig ann denna utmaningen än så länge :)

Kommentar av Göran Fredriksson den 11 Augusti 2013 kl. 19.30
Jaha, det här blev ju nästan lite pinsamt för mig. Blir alldeles tokigt när man bara kollar in bilderna via telefonen och inte läser ditt första inlägg så noga. Tack för förtydligandet! Jag ska kolla in de guider du länkat till och även kolla upp teleskopservice sida som du länkar till!
Kommentar av Erik Berglund den 11 Augusti 2013 kl. 18.01

@Göran

Jag har länkat till två guider som jag använde mig av samt vart filtret är inköpt.

Mina egna erfarenheter säger att man bör vika en hel helg alternativt två på varandra följande vardagskvällar för detta filterbyte. Anledningen är att man limmar dit det nya filtret och det bör torka över natten innan man monterar ihop kameran igen. Vidare måste allting vara dammfritt. Jag placerade alla delar i små oanvända plastmatlådor under hela moddningen. Samt tejpade jag fast alla småskruvar (ca 15-20st) till kamerahuset på ett papper i nummerordning (finns sådant numrerat papper att skriva ut i en länkarna ovan).

Man bör också vara utvilad innan man ger sig på detta samt ha tålamod. Det är mycket smådelar och det är lätt att böja sönder mindre plastdelar etc. Originalfiltret sprack när jag skulle ta bort det men jag ska ändå inte använda det igen. Filtret är bara 0,57 mm tjockt! Observera att man på vissa Canon kameror inte behöver löda något vid filterbytet vilket kan underlätta en del. Canon 1000D behöver inte lödas men däremot den äldre Canon 350D.

Det tog ca 3h att demontera kameran och byta ut filtret. Sedan tog det ca 2h att skruva ihop allt igen dagen efter. Jag saknade magnetiska skruvmejslar vilket nog hade underlättat hopsättningen av kameran.

Kommentar av Göran Fredriksson den 11 Augusti 2013 kl. 17.02

När jag någon gång byter kamerahus så har jag funderat på att modda det gamla (EOS500D) för att öka känsligheten i det röda området. Därför är det väldigt intressant att höra att du byggt om ditt själv. Bra jobbat!

Jag vill också höra mer i datalj hur du gjorde, gärna som ett föredrag, men även om du kunde göra en guide om hur du gjorde, vad delarna kostade och vart du beställde dessa.

Kommentar av Per Johansson den 11 Augusti 2013 kl. 15.59

Imponerande jobb -bra gjort! Jag har kollat på att byta på mina Olympus men det är ännu svårare där eftersom dom har rörlig sensor pga bildstabben.

Kommentar av Erik Berglund den 11 Augusti 2013 kl. 15.34

Nu är kameran ihopskruvad igen och nya filtret på plats. Tror att moddningen lyckades:) Laddade upp några testbilder även om det verkliga testet återstår att fota natthimlen.

Angående NSP kan jag inte lämna besked ännu. Jag har egentligen inga semesterdagar kvar och ska ned på "Träff under Stjärnorna" i Mariestad i början av september. Men det skulle vara kul att komma upp till Luleå också.

Kommentar av Per Johansson den 11 Augusti 2013 kl. 13.48

Jag vill också gärna höra dig berätta på NSP om ditt filterbyte. Föredrag om amatörprojekt tycker jag är det mest inspirerande!

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor