NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Äntligen någorlunda stjärnklart, men en ruggigt stark måne strax till 'vänster' om M45, så jag trodde det skulle va kört att äntligen få pröva fotografera Orion.

kl 05 hade vinden avtagit så pass att jag tyckte det vore värt ett försök (blåste 20-25knop några timmar tidigare)

Så med en himmel som succesivt blev ljusare pga soluppgång & en måne väldigt nära mitt motiv, så hade man inte så höga förhoppningar. Men det jag såg på lcd'n efter första skottet fick mig att tappa hakan totalt! :D Knappast imponerande för er, men för mig var det galet kul att tagit sitt 2a astrofoto med teleskop


3 exponeringar ihopsatt i photoshop cs3, för att inte få centrum överexponerat

NEQ6 Pro Synscan
Skywatcher 190MN
Canon EOS50D @ ISO500
1x60s, 1x20s, 1x7s

(tog faktiskt 8-10 exponeringar för varje steg, så nu har jag nåt att pröva stacka med , nåt som fortfarande är rena grekiskan för mig)

Visningar: 139

Album: Fotografering
Plats: Östersund

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Per Johansson den 9 Oktober 2009 kl. 7.12
Ännu en fin bild! Bra att du tänkte på att ta korta exponeringar blandat med långa för att inte bränna ut centrum. Om du stackar korta tillsammans med långa kan du sen "dra i kurvorna" i PS eller Iris (curves i Iris är dock lite användarfientligt) så att centrum inte är överexponerad. Ev kan stackprogrammets automatiska kontrastförstärkning fixa det oxå (Iris> modified equalisation). När du tar över stacken till PS kom bara ihåg att spara stacken i ett format som behåller 16-bitars dynamiken (Iris kan spara i PS format men kräver en nivåjustering när man läst in den till PS).

/Per
Kommentar av Ulf Jonsson den 8 Oktober 2009 kl. 21.33
Själv har jag mest erfarenhet från ImagesPlus. Ganska enkelt att använda men har naturligtvis också nackdelar. Max-DSLR har jag också provat men jag tycker det är krångligare. Kolla med Per om Iris.
Kommentar av Jonas Grinde den 8 Oktober 2009 kl. 19.39
Tackar ödmjukast för positiv respons!
Eftersom jag skaffade en hög med exponeringar + några darks nu, så tänkte jag höra vilket/vilka program ni skulle rekommendera för att stacka bilderna, lika bra att lära sig göra allt på rätt sätt, gillar inte att göra nåt halvgjort bara...
Kommentar av Ulf Jonsson den 8 Oktober 2009 kl. 16.52
Instämmer med Göran och P-M. Kul med många nya, fina foton.
/Ulf
Kommentar av P-M Hedén den 8 Oktober 2009 kl. 11.06
Bra tycker jag under de förhållanderna!

Vänligen
P-M
Kommentar av Jonas Grinde den 8 Oktober 2009 kl. 10.14
Nej, det var lite tajt om tid med ljusnande himmel på morgonkvisten, så jag körde utan long exposure NR i kameran, och gav bruset en omgång med photoshop istället, men det blev som sagt en & annan hot-pixel i bilden, men jag antar att det är dags att jag sätter mig ner och prövar allt det där med stacking & dark-frames

Upptäckte också när jag var ute att kollimeringen var ganska rejält off också, hade tyvärr varken verktyg eller tid att åtgärda det, men nästa gång blir det ännu skarpare stjärnor! (om jag inte lyckas vingla till nåt annat såklart)
Kommentar av Göran Fredriksson den 8 Oktober 2009 kl. 10.08
Du har fått med väldigt mycket på så kort exponeringstid. Det är väldigt lite brus i bilden, använder du Canons inbyggda brusreducering där kameran tar egna darkframes?

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.

AstroTec - Mats Yderstig

Nienna - Patrick Woitala

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2025   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor