NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer
NSAA - North Sweden Amateur Astronomers
2021-08-30
2021-09-01
2021-09-03
2021-09-14
Celestron RASA 8" 400/2
ZWO ASI1600MM Pro
2x2 Mosaik, 50 megapixel
116x300 s Baader Ultra-Highspeed Hα 3.5 nm
99x300 s Baader Ultra-Highspeed OIII 4.0 nm
Totalt 17 timmar och 55 minuter
Då var säsongen igång. Jag laddar upp den här som en work in progress. Jag ska samla in lite SII också, vilket kommer att ta två nätter till. Men väderprognosen säger att det kommer att ta en stund, så vi börjar med denna som bara innehåller Ha och OIII.
IC 1396 får inte riktigt plats i mitt synfält. Dessutom tycker jag att jag har lite för kort brännvidd för bara snabeln. Därför måste det helt enkelt bli en mosaik tänkte jag. Tidskrävande med 4 paneler i tre färger. Eller två färger hittills då. Två paneler per natt blev det i alla fall.
Jag blev positivt överraskad över att det gick så snabbt att komma igång. All teknik funkade utmärkt direkt med automatisk fokusering, meridianflip, byte av panel och annat medan jag befann mig i drömmarnas land.
Taggar:
Plats: Sundsbruk, Sundsvall
Kommentera
Tack så mycket Håkan!
Ja nattsömnen ska man vara rädd om. Men jag kan trösta dig med att jag vaknade till ett par gånger och kastade ett getöga på mobilen för att se att allt funkade som det skulle. :)
Nej men hemligheten är att lämna sakerna ute så tröskeln att sätta igång blir låg. Det har Per lärt mig. Balkongen tror jag på. :)
Oj, jättefin bild!
Man blir både knäckt, imponerad, och inspirerad!
Bara att få ihop de nästan 18 timmarna exponering imponerar och visar på en egenskap som krävs för denna hobby, tålamod! Å andra sidan sov du visst bort det mesta av den tiden, måste vara jättejobbigt :) !
Hoppas själv kunna fokusera mer denna vinter på att ge färre objekt mer exponering.
Förra vintern slarvade jag bort alldeles för mycket tid med att fladdra runt med teleskopet
på för många objekt.
Skall även testa att fota från balkongen mot söder och fungerar det kan jag nog också sova ihop 18 timmar exponering, hehe !
Intressant ide' att subtrahera O3 från Ha för att ge plats åt O3, det ska jag prova.
Maksutoven kan ju få vila tills det blir galaxsäsong.
Just det Per, Maksutoven bojkottar jag. Hopplös fokuserare, svårt att hitta guidestjärna med OAG, mörkt med f/12, mm. Det är så mycket krångligare att använda den än RASAn, så det ska nog mycket till om jag ska släpa fram den igen. Speciellt nu när allt står redo i "observatoriet" på gräsmattan och jag kan vara igång med RASAn på några minuter.
Tack så mycket Per och Ulf!
Ulf: Ja det ska vi väl kunna ordna om intresse finns.
Per: Mosaiken är först planerad i SGP, där panelernas placering bestäms. Tror jag körde med typ 20% överlapp. Sedan är de ihopsatta i PixInsight, som har ganska bra funktioner för det. Det gick väldigt smidigt i Ha, men OIII fick jag huvudvärk av. Tror det beror på att Ha har jämnare bakgrund.
Färgmixen är i grunden HHO. Men jag subtraherade lite O från den röda, för att försöka ge syret en chans mot det dominerande vätet. Sedan har jag dragit i spakarna på måfå i PS. Det ska som sagt komma en SHO-version också, så det ska bli spännande att se vad svavlet har att tillföra.
18h exp under fyra nätter - imponerande jobb och ett imponerande resultat! Fint djup i bilden och lagom bildbehandling!
Vilken färgmix använde du?
Hur gjorde du mosaiken? Manuellt eller med nåt program?
Jag tänker att du har ganska mycket överlapp mellan bilderna som borde hjälpa till med SNR.
Vill du ha mer detaljer kan du ju köra med Maksutoven på bara snabeln och lägga ihop.
Bra jobbat Arvid :) Det måste vara kul att sätta igång på hösten och allt fungerar. Det har jag aldrig varit med om ;) Det vore kul om du under vår "improviserade" workshop på lördag under NSP skulle vilja gå igenom ditt arbetsflöde för en sådan bild, utrustning mm.
Välkommen till
NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer
Registrera dig
eller Logga In
Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.
© 2024 Created by Ulf Jonsson. Drivs med tekniken bakom
Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!
Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer