NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

2020-10-13
2020-10-14
2020-10-16
Celestron RASA 8" 400/2
ZWO ASI1600MM Pro
120x120 s Baader Highspeed SII
120x120 s Baader Highspeed OIII
100x120 s Baader Highspeed Hα

Jag fick tag på lite Hα till lejonet, så här kommer SHO-versionen. Största utmaningen här tyckte jag var den enorma mängden stjärnor i området. Trots smalband så drunknade nästan objektet i alla stjärnor. Jag har försökt minska dem en del.

Text nedan från SOO-versionen.

Det finns några intressanta objekt i bilden. Bland annat finns Wolf-Rayet-stjärnan WR153 strax ovanför "OIII-strålen" som ligger lite ovan mitten av bilden. En WR-stjärna är en döende, tung stjärna med mycket hög yttemperatur och kan vara förstadiet till en supernova.

Långt nere i högra hörnet finns den planetariska nebulosan PN G101.5-00.6 - den syns som en blågrön prick. Nedanför till höger om den finns den öppna stjärnhopen NGC 7226.

Den starka röda stjärnan uppe till vänster är RW Cephei - en av de största stjärnorna vi känner till. Det är en variabel hyperjätte med en radie på över 1100 solradier och en massa på 14 miljoner solmassor. Den lyser 250000 gånger starkare än solen och skulle nå utanför Jupiters bana i vårt solsystem.

Visningar: 125

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Arvid Emtegren den 18 Oktober 2020 kl. 12.14
Tack Håkan! Jag brukar hitta ett intressant objekt först, sedan kollar jag på andras bilder. I det här fallet fanns det information om dessa objekt lite här och där. Ibland annoterar jag i PixInsight, men inte den här gången.
Kommentar av Arvid Emtegren den 18 Oktober 2020 kl. 12.03
Tack Per! Det är ju mörkt från 20 till 05 nu, så på tre nätter blir det lite tid. Det borde ha blivit mer, men moln och tekniska problem begränsade.
Starnet gav för mycket artefakter när det var så här många stjärnor tyckte jag. Det är väldigt lite brusreducering, så jag tror mönstret är en effekt av att jag reducerade stjärnornas storlek. Jag har inte hittat något bra sätt att göra det på som inte ger artefakter, öppen för förslag!
Kommentar av Håkan Wahlberg den 18 Oktober 2020 kl. 11.59

Intressant bild men framför allt nyttigt (för mig!) att läsa om detaljer i bilden som jag personligen lätt glömmer bort då jag fotar. Jag fastnar för lätt i tekniska saker som Raspberry PI's, automatisering, brusreducering, färgkalibrering etc! Just nu fotar jag gärna galaxer men glömmer bort resten av området, och tyvärr ofta också galaxen i sig. All tid går åt till att skruva på saker i datorer, Pixinsight eller liknande, men liten eller ingen tid ges till bildinnehållet.

Det påminner om då jag i mina yngre dar byggde lite extrema högtalare, men hade en granne som var ändå värre hifi-nörd. Han använde musiken enbart för att visa hur bra musikanläggning han hade, vi fick aldrig lyssna på ett helt musikstycke!

Och så kan det nog lätt bli med astrofotografering, man använder universum bara för att visa hur bra grejor man har och hur bra (hm...) man själv är på teknik!

Hur läser du in dig på ett område? Jag menar PN G101.5-00.6 är väl inte det mest kända objektet direkt. Planering före eller bildannotering efteråt?

Kommentar av Per Johansson den 18 Oktober 2020 kl. 11.48

Vilka fina färger det blev med Hubble paletten! Och så mycket exp tid du fått ihop - drygt 11h - när har du hittat dom?

Förstår att det inte är lätt att hantera stjärnorna när det blir så många. Jag lär få samma problem på IC1396. Hur funkar Starnet när det blir så mycket stjärnor? Jag är ganska säker på att Straton kollapsar.

I dom mörka delarna av bilden är det en svag nätstruktur tycker jag. Är det från brusreducering?

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor