NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer
NSAA - North Sweden Amateur Astronomers
Har börjar processa om lite bilder, håller på att lära mig PixInsight lite mer. Som ni ju vet finns det hur mycker som helst att lära så jag lär väl göra om allt då/om jag lär mig mer!
Utrustning:
SW HEQ5 Pro
SW Evostar 80 ED
ASI294MC Pro
Guidning: ASI120MC + SW Evoguide 50ED
70st à 60sek
UVIR-filter
Denna bild är på bara drygt 1 timmes exponering vardera, lite väl lite för ett bra resultat. Till nästa vinter skall jag (försöka) fokusera på färre objekt och ett objekt per kväll för att få mer exponeringstid.
Dessutom börjar jag fundera på att komplettera med en monokamera, vi får väl se.
Taggar:
Album: Galaxer
Kommentera
Siril och Iris tar hand om att sampla upp den "mindre" bilden till den större vid stjärnregistreringen. Ofta skiljer bilderna sig så mycket att man måste köra en eller flera manuella registreringar istf den automatiska. Manuella gör man med att klicka på ett antal stjärnor i båda bilderna, minst sex stjärnor.
Per får svara på hur han gör i sina program. Men du som har PixInsight gör det enkelt med StarAlignment.
Tack för synpunkterna. Verkar bara finnas en väg framåt :) !
Men en fundering (bland många), det är med att kombinera färg (RGB) från en OSC med mono från tex ASI183MM?
Per brukar väl kombinera RGB från nån Olympus DSLR med Ha/OIII från ASI183? Dom är väl knappast "kompatibla" avseende pixelscale, FOV, upplösning?
Hur fungerar det?
Jag instämmer med allt. När man måste åka iväg blir det som sagt väldigt få tillfällen. Eftersom det är så stor apparat så vill man att allt ska vara perfekt - väderprognos, vind, måne, mm. Tröskeln blir så mycket lägre när man står hemma. Det gör inget om det ska bli molnigt vid midnatt, man kan trycka igång en sekvens ändå.
Jag är glad att jag började med färg. Det var så mycket att hålla reda på ändå i början, så en komplikation mindre underlättade mycket. Men jag är lika glad att jag sedan fortsatte med mono. Många fler möjligheter öppnar sig, och man kan utnyttja de få klara nätter vi har bättre genom att fota trots att månen är uppe.
Det är skönt att kunna fota hemmifrån. Skulle jag åka ut jämt skulle det bli betydligt färre tillfällen.
I kraftig ljusförorening jobbar man i motvind med bredbandsfoto. Det behövs mycket mer exponering för att det ska bli bra. Med systemkameran når jag en bra exponering (histogram) redan efter 30s pga ljusföroreningen. Så en typisk fotokväll blev det 300 subbar eller mer. Man såg oftast väldigt lite på varje sub och stackningarna tog en hel dag/natt. När jag började med smalband var det en fantastisk upplevelse att kunna exponera 6 minuter och varje sub visar massor med detaljer (åtminstone i HAlfa) och att stacka 30 subbar tar ju ingen tid.
@Håkan Jag har haft samma tankar men eftersom jag inte bor så tokigt till fortsätter jag några år till med färgkamera.
@Per: Det är väl främst två skäl till mina funderingar att komplettera med en mono:
Att närma mig lite av det du och Arvid (och andra) gör, att få fram mer detaljer i vissa objekt.
Men även att möjliggöra mer fotande inifrån stan, min bakgård. Skulle nog ge många mer timmar exponering att slippa åka utanför stan, även om en mörk himmel överträffar så mycket mer än bara fotandet :) !
Vi får se om och vad det blir.
Både foka på färre objekt och monokamera är en ganska naturlig utveckling om man vill ha ut max av objekten man fotar. Just för galaxer tror jag färgkamera funkar nästan lika bra.
Välkommen till
NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer
Registrera dig
eller Logga In
Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.
© 2025 Created by Ulf Jonsson. Drivs med tekniken bakom
Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!
Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer