NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer
NSAA - North Sweden Amateur Astronomers
2021-01-02
2021-01-04
Celestron RASA 8" 400/2
ZWO ASI1600MM Pro
162x180 s Baader Highspeed Hα
178x180 s Baader Highspeed OIII
Totalt 17 timmar
Sh2-216 är något så ovanligt som en planetarisk nebulosa som är 2 grader i diameter. Omkring 400 ljusår bort är det är eventuellt också vår närmaste planetarisk nebulosa, även om det verkar råda delade meningar om det i litteraturen. Antagligen beroende på att det är svårt att bestämma avstånd till planetariska nebulosor. Det är också en av de äldsta vi känner till.
Objektet är extremt svagt. Jag fotade tidigt i januari, men gav upp med bildbehandlingen och lät den ligga. Bland annat beroende på att mina bilder var fulla med ränder. Men nu har jag hittat orsaken till mina ränder, så då gav jag mig på den igen. Så här blev det i alla fall. Det behövs nog en riktigt mörk himmel eller väldigt smala filter för att få det bättre, hos mig är signalen helt enkelt för svag jämfört med bakgrunden även i smalband.
Taggar:
Plats: Sundsbruk, Sundsvall
Kommentera
Nej precis, ingen aning om hur de har lyckats med det. Speciellt eftersom de vägrar ange bandbredd på de ursprungliga "Highspeed"-filtren. Testbild i Ha finns på Astrobin, men det går ju inte att säga något utan att ha sett en jämförelse mellan filtren vid samma förutsättningar. Det är inte direkt ett område som har ont om Ha heller.
F2 vid 3,5nm, det trodde jag inte skulle gå. Blir väl en fördubbling av SNR om man gissar att nuvarande F2 filter ligger runt 7nm? Inte många andra förbättringar du kan göra som skulle ge så mycket.
Nästa säsong verkar inte bli snällare mot plånboken än den här säsongen: "Baader plans to release a new f/2 filter series probably at the end of April: Ha 3.5 nm, SII 4.0nm and OIII 4.0nm"
Tack Per!
Ränderna uppstår när min stack innehåller bilder både före och efter meridianflip, eller bilder från två olika nätter. Lösningen är att stacka dessa för sig, sedan ta bort gradienter och därefter slå ihop. Inte ett spår av några ränder då. Vad det beror på är mer osäkert, men min teori är att DSS inte hanterar när det i stacken finns grupper av bilder med gradienter som skiljer sig mycket åt.
Bruset var så kraftigt och grovkornigt så de vanliga brusreduceringsmetoderna gav för mycket artefakter. Jag hittade på en egen då som passade på den här bilden som inte innehåller så många fina detaljer. Jag blurrade hela bilden rejält, så alla spår av bruset försvann. Sedan lade jag tillbaka den brusiga bilden i ett lager ovanpå, och satte opaciteten lagom för att få tillbaka detaljer och lite lagom med brus.
Fascinerande med en planetarisk nebulosa som är stor som fyra fulmånar. Tänk om man kunde se den med blotta ögat...
Jag tycker bilden blev bra särskilt med tanke på hur ljussvagt objektet är.
Två tekniska funderingar:
- Vad berodde ränderna på?
- Har du använt nån brusreducering? Ser inga spår av nån.
Välkommen till
NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer
Registrera dig
eller Logga In
Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.
© 2024 Created by Ulf Jonsson. Drivs med tekniken bakom
Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!
Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer