NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

M51/NGC 5194 "Malströmsgalaxen" samt M51b/NGC 5195 I den mindre galaxen(M51b) ser man supernovan 1945A.
Jag tog denna bild från min balkong 2 veckor sedan. Det var "ok" förhållanden ute med -13c och hyffsad stjärnhimmel (trotts extrem måne) så jag passade på att vara uppe till 03:30 för att försöka fånga dessa objekt. Grannarna måste tro att jag är tokig som håller till på balkongen mitt i vinternatten :)
Enkel utrustning Celestron nextar 6SE med 0,63 focalreducerare och omoddad Canon EOS 1100D

Visningar: 135

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Per Johansson den 27 December 2013 kl. 14.15
Använd så många exponeringar du kan/orkar. Högre brus vid högre iso är lite av en illusion eftersom man oftast använder högre iso för att sänka exp tiden. Jag tror att du får lite lägre brus vid 3200 än om du kör 1600 och multiplicerar med 2. Men högre iso tappar dynamik så det är en avvägning. Olika kameror gör olika processing på höga iso vilket gör det svårt att veta vilken iso som är bäst. Exprimentera är bäst och se vad som ger bäst resultat.
Kommentar av Åke Nissinen den 27 December 2013 kl. 10.40

Du menar högre iso-tal(3200) och färre exponeringar istället? För vid samma mängd exponeringar borde väl ett högre iso-tal ge mer brus? eller är jag ute och cycklar?

Rent "instinktivt" är man lite rädd för höga iso tal :)

Kan erkänna att jag slarvat lite med att kyla ner kameran innan. Har bara låtit den ligga ute ca 20 min innan användning :)

Kommentar av Per Johansson den 26 December 2013 kl. 14.37
Oj du hade så många lights redan! Signal brus förhållandet växer med roten ur antal exponeringar så för en märkbar förbättring (fördubbling) så behöver du gå upp till 400 vilket börjar vara ganska jobbigt att processa.
Med korta exponeringar är den största bruskällan utläsningsbrus. För att minska det kan du prova att höja iso. Näst största bruskällan är värmebrus. Lägg ut kameran nån timme innan så den är så kall som möjligt. När du tar in den lägg den i en kall påse så det inte blir fukt på kameran. Även ljusföroreningarna ger brus så prova en mörkare himmel.
/Per
Kommentar av Åke Nissinen den 26 December 2013 kl. 14.21

Hej igen! Tillbaka efter all julmat..
Nej jag har inte testat med wedge än(funderar dock på att tillverka en själv). Av det jag läst på nätet dock så är det lite tveksamt om motorerna i mitt teleskop har nog bra precision (Tror det kan ha med backlash att göra) för att det ska vara värt ett försök.

Bilden består av ca 100 lights, 20 darks, 15 bias och 20 flats. Jag har dock lite problem att få till några bra "flats". Tricket med vit t-shirt verkar inte helt pålitligt...
Tack för tipset! Jag ska testa med fler light exponeringar och kanske variera en del av dem lite i exponeringstid?.

Måste även ta mig till någon plats med lite bättre ljusförhållanden.
Tänkte ta mig ut till lövskär för att göra ett försök på Saturnus nu under julledigheten.

Kommentar av Mats Olsson den 24 December 2013 kl. 10.01

När jag körde med oguidat, SC6 på ett CG5 kunde jag sällan få bra bilder på mer än max 1min. Ibland fick jag nöja mig med 30s exponeringstid. Då hade jag ändå en hyfsad ekvatoriell montering. 18s får man nog betrakta som helt ok. Har du prövat med en wedge? Det ska väl kunna göra den monteringen lite stabilare? Det borde göra en märkbar skillnad. Så håller jag med Per, lägg på många bilder, bara mata på. Nu vet jag inte hur pass du har behövt pressa den här bilden för att få fram galaxerna, men dubbla bildantalet ger ju en faktor 1,41 på bilden.

Kommentar av Per Johansson den 23 December 2013 kl. 15.42

Hur många 18s har du? Försök ta några hundra, där går i alla fall min gräns för hur många jag och datorn orkar processa!

Kommentar av Åke Nissinen den 23 December 2013 kl. 15.21

Bra tips! tackar och bockar!
Jag har bara 18 sek exponeringstid på bilderna och ISO 1600. Min alt/az montering tillåter inte mycke mer än så utan att det blir kraftiga "trails". Ja jag har nog för mycke rött i biden, jag är halvt färgblind vilket inte hjälper :)
Ska testa ta fler bilder med annan exponeringstid och se om jag får fram lite mer detaljer.

Kommentar av Per Johansson den 23 December 2013 kl. 12.00
Håller med Mats - mycket detaljer och skarpa stjärnor. Mer exptid fixar bruset. Du kan dra ner lite på det röda. På galaxer är det bra att sträva efter grå eller blå vita spiralarmar. Undantaget är satellitgalaxen som gärna kan ha lite explosiva färger!
Kommentar av Mats Olsson den 23 December 2013 kl. 10.39

Det där är ju ett tacksamt objekt. Vad har du för exponeringstider? Stjärnorna är ju runda och fina, skärpa och detalj utmärkt. Där verkar finnas potential för en kanonbild med fler delframes?

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor