NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

2020-08-31
2020-09-01
2020-09-13
Celestron RASA 8" 400/2
ZWO ASI1600MM Pro
67x120 s Baader Highspeed Hα
40x180 s Baader Highspeed OIII
50x180 s Baader Highspeed SII

Den här har jag bråkat med länge. Har haft alla möjliga tekniska problem (mest klantigheter), och väderproblem. Men nu är jag less på den och vill fota något annat. Min första SHO i alla fall!

Jag laddade först upp en version som jag hade processat lite för hårt för att försöka fixa problemen i SII och OIII. Kom sedan på att jag kunde göra så här, där Hα är Lum. Blev bättre.

Visningar: 109

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Arvid Emtegren den 15 September 2020 kl. 8.52

Bra sammanfattning, så känns det.

Tack Per, jag ska testa lite. Färgerna i den här blev lite Disney kanske. Jag ska se om jag får till en HOO-variant också som gör lite mindre ont i ögonen.

Kommentar av Per Johansson den 15 September 2020 kl. 8.39

Kanske man kan sammanfatta så här: mindre brus, högre upplösning och bättre balans med O3 - allt till priset av mer jobb och fler nätter för att få en bild.

Jag håller med om att färgerna blir dova när man lägger på lum lagret. I mitt fall tror jag det kan vara att jag inte stretchat lum lagret lika hårt som färglagren. Färglagren ger jag en dos Straton (dvs addar en stjärnlös version av bilden). Just nu är jag i en dovare period där jag gillar lite mindre mättnad men man borde kanske göra två versioner och låta andra välja.

Kommentar av Arvid Emtegren den 15 September 2020 kl. 7.33

Det gick ju fortare att få något användbart med färgkamera. Med mono får man ju hålla på tre nätter innan det blir något, om man inte vill ut och byta filter, ta ny flats och allt annat flera gånger under natten (det vill man inte). Men man får ju ett mycket bättre och framför allt mer lättarbetat resultat med mono. Lättare att balansera Ha-OIII till exempel jämfört med duofiltren.

Det jag framför allt ville komma åt var den högre upplösningen som man får med mono genom att alla pixlar används till alla filter. Med GRBG-mönster blir det ju bara Ha på 1/4 av pixlarna, och den skillnaden märker jag absolut.

Kommentar av Arvid Emtegren den 15 September 2020 kl. 7.22

Tack Per!

Ja här hade jag en väldigt ren och fin Ha, men stora problem med mönster i OIII och SII på grund av trackingproblem. Den här är ju väldigt rik på Ha också, så här var det perfekt. Dessutom blir ju stjärnorna mindre. Men jag vet inte riktigt hur man gör det korrekt egentligen, jag tycker att färgerna oftast blir urvattnade när man lägger på lum-lagret. Har du något tips Per?

Kommentar av Per Johansson den 15 September 2020 kl. 7.18

Nu har du fotat samma objekt både med färgkamera och mono. Hur upplever du skillnaden?

Kommentar av Per Johansson den 15 September 2020 kl. 6.37

Riktigt bra! Skillnaden mot den första är stor.

Jag gjorde samma på ic1318 och använde ha som lum och lät o3 bara ge färg. Då behövdes ingen brusreducering och man kan se att du inte heller behövt nästan nån i denna. Denna teknik verkar ju funka bra på dom nebulosor som har lite o3 (dom flesta). 

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.

AstroTec - Mats Yderstig

Nienna - Patrick Woitala

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor