NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Hej & Gott Nytt År! Här kommer en bild jag tog innan jul, men inte hunnit behandla förrän nu, pga utlandsresa. Målet blev Ngc 1333 som ligger ungefär mellan NGC1499 och M45. Jag har velat fotat det här objektet sen jag såg det på nätet, men jag har väntat till en månfri natt för att se hur mkt mörkt "damm" det går att fånga från mitt observatorium. Dessutom kul att prova fota nåt ovanligt som jag inte sett många fota, inte heller från vårat land. Motivet är en blandning av mörk/emission/reflektions-nebulositet, där det pågår omfattande stjärnbildning, några av stjärnona i mitten är "bara" runt en miljon gamla. Dessutom har det nyligen upptäckts att det är ovanligt många bruna dvärgar i hopen, att det går en brun dvärg på två stjärnor. Några ska vara så "små" som 20 jupiter-massor, vilket gör dem till några av de minsta som någonsin upptäckts.

Klicka gärna på den här länken för en inverterad lum-bild som jag stretchat hårdare för att visa all mörk nebulositet.
http://farm8.staticflickr.com/7174/6622147415_45269441f2_o.jpg


Takahashi FSQ106EDX f/5
QSI 583wsg
Skywatcher NEQ6
L:37*5min , RGB:7*5min/kanal

Visningar: 145

Album: Fotografering
Plats: Östersund

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Kaj Ole Strang den 13 Januari 2012 kl. 15.33

Diggar! Blir inspirerad mer-o-mer spännande med bildbehandling, har laddat ned några program och har sen litegrann materiel i burken att leka med efter höstens sejourer..

Kommentar av Ulf Jonsson den 9 Januari 2012 kl. 8.48

Kan man annat än gilla den? Det är kul också med en referensbild. Jag brukar ofta göra en sådan från en inverterad Starry Night bild (vit bakgrund) och sedan försöka att identifiera så många objekt som möjligt. Sedan brukar jag göra en inverterad sv/v utskrift av min egen bild och föra anteckningar på den om identifierade objekt. Kan kanske vara kul att ha i framtiden.

Kommentar av Jonas Grinde den 8 Januari 2012 kl. 20.23

Kul ni gillade bilden, det här är nog en av de mest givande bilder jag fått till, på ett sätt kändes det som man var där och utforskade molnen själv. när man sakta men säkert såg de träda fram medans jag försiktigt drog i reglagen, jag hade ingen aning om att det skulle synas så här mkt!

Det kom även med några riktigt svaga galaxer som jag markerat på stjärnkartan här, den borde funka som överlägg, samma bildskala: http://farm8.staticflickr.com/7148/6635453693_759c098a3b_o.jpg

Tyvärr har jag inte hunnit klart med mitt obs-bygge pga en kombination av riktigt dåligt väder och mkt jobb... Ser fullbokat ut nån vecka till framöver, men sen blir det färdigställning, det är bara det yttre kvar allt virke färdighyvlat och färdigt och klart att skruvas på.

Mats, det här fotades under 2 nätter, och skulle det vart utan krångel och trötta batterier, så skulle jag haft 3ggr så mkt exponeringstid. När vädret äntligen är klart, så är det istället jag som klantar mig och bråkar med mjukvarorna :P Ska kolla vad kineserna använde under OS, dom körde med molnborttagnings-missiler om jag inte minns fel

Kommentar av Mats Olsson den 4 Januari 2012 kl. 7.26

Vackert med all nebulositet i hela bildfältet. Och kul med ett så udda objekt. Speciellt kontrasterna mellan det ljusa och det mörka i mitten gör bilden riktigt fin, lite som ett konstverk. Ser att du använt ganska mycket tid för att få fram det hela. Hur gör du, använder du dig av någon slags molnborttagare innan du börjar fota?

Kommentar av Per Johansson den 3 Januari 2012 kl. 22.57

Kul med ett objekt man inte sett förut! Och fin bild med en aning 3D känsla.

Kommentar av Göran Fredriksson den 3 Januari 2012 kl. 21.06

Det var mycket mörk nebulositet som du fångat i denna bild! Ovanligt och intressant objekt! Är du färdig med ditt observatorium nu?


/Göran

Kommentar av Ulf Jonsson den 3 Januari 2012 kl. 20.54

Spännande med en mörk bild med så mycket intressant i.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor