NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

2021-01-17
2021-01-18
2021-01-26
Celestron RASA 8" 400/2
ZWO ASI1600MM Pro
60x180 s Baader Highspeed Hα
65x180 s Baader Highspeed SII
88x180 s Baader Highspeed OIII

Fotade denna tillsammans med trollkarlen, och lät SGP styra om hit själv när jag sov. Mycket skönt att allt sköter sig självt, speciellt när det är -22°C ute.
Jag har försökt hitta en färgskala där man ser så mycket detaljer som möjligt utan att det blir skrikigt. Hoppas det lyckades, för det finns verkligen mängder med detaljer att upptäcka här!

Visningar: 117

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Arvid Emtegren den 28 Januari 2021 kl. 17.46
Tack så mycket Michael! Ja en tomt är nästan en förutsättning. Jag bodde i lägenhet utan bil i många år, och under den tiden pausade jag astronomiintresset. Det blev för jobbigt helt enkelt.
Jag använder autofokus och fokuserar om var 45:e minut. Det driver ganska ordentligt när temperaturen ändras.
Kommentar av Michael Holmgren den 28 Januari 2021 kl. 17.40

Det är ju vansinnigt grymma resultat du får fram Arvid, imponerande med automatiken. Jag ska också bli med egen tomt när jag blir stor.

Har du även temperaturstyrd motorfokus om det skulle variera mycket under en natt?

Kommentar av Per Johansson den 28 Januari 2021 kl. 11.16

Jo såg den och tänkte att det kanske är en galax att dömma av formen men tycket det var konstigt att den klarat sig genom filtren. Kollade nu och den syns svagt även på min. 

Kommentar av Arvid Emtegren den 28 Januari 2021 kl. 10.15

Är det förresten någon som har lagt märke till den lilla planetariska nebulosan uppe till höger i bild? Upptäckte den själv när jag panorerade runt i 100% upplösning. Den heter i alla fall WeBo 1 och upptäcktes så sent som 1995. Den ovala formen kommer tydligen av att det är en dubbelstjärna i mitten.

Kommentar av Arvid Emtegren den 28 Januari 2021 kl. 6.09

Tack Per!

Ja det var det där "golden" som jag var ute efter egentligen. Men från början blev det alldeles för gult, så jag öste på med lite rött för att balansera upp det. Men öste för mycket som vanligt. Himla svårt det där med färger.

Jag tog ungefär lika många bilder med alla filter, runt 120 tror jag, men beroende på moln och annat så är det en del som har åkt i soporna. Ren slump alltså.

Jag har inga sensorer för snö/regn utan litar helt på väderprognosen, så det är upplagt för katastrof. Däremot hör jag varningen för moln från PHD2 i mobilen när jag är uppkopplad ("guide star lost"). Men i regel stänger jag av det ljudet under natten för att inte väcka familjen. Sekvensen återstartar ändå när molnen försvinner. Förslag på lösning här mottages tacksamt!

Kommentar av Per Johansson den 27 Januari 2021 kl. 19.29

Väldigt fin med bra djup, snygga stjärnor och som du säger mycket detaljer!!! Möjligen önskar jag pyttelite mindre rött och lite mer "golden" för att få bästa färgkontrasten men det kan vara dagsformen som avgör vad man tycker är bättre. Jag har själv växlat fram och åter mellan mer gul eller mer röd men har iallafall hittills kommit fram till att "golden" känns mjukare för ögat.

Du är ett föredömme som lagt 1,5h extra på O3 för att kunna stretcha mer där - utan det blå blir det en mycket tråkigare bild.

Imponerande att du kan köra hela natten. Har du nån moln/regn/snö sensor? Berätta gärna när du har tid mer ingående hur du har satt upp allt.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.

AstroTec - Mats Yderstig

Nienna - Patrick Woitala

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2025   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor