NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

NGC - North American Nebula (5 Okt 2013)

Kamera: Moddad Canon 1000D
Teleskop: WO Megrez 72
Montering: Sky-Watcher EQ3

ISO 1600
L: 3x5min
D: 1x5min
B: 12x

Visningar: 125

Album: Deep Sky

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Erik Berglund den 11 Oktober 2013 kl. 18.19

Hej Per och tack för kommentaren! Jag är riktigt nöjd med Megrez 72 så här långt. Enda jag kan klaga lite på är att tuben är tung i förhållande till sin storlek. Den väger bly i kameraväskan.

Jag använder en separat flattener dock inte WO. Jag köpte en billigare som fungerar lika bra på kameror med APS-C sensor. Införskaffade en helt ny Sky-Watcher EQ3 i somras och den fungerar utmärkt till wide-field foto. Den är mycket lättare än både EQ5 och EQ6 och är numera min mobila utrustning för astrofoto.

Exponeringen var tänkt att bli 12x5min men jag fick avbryta efter 3x5min pga av batteriet. Angående färgbalansen använder jag som tidigare "Dagsljus" inställningen i kameran och låter sedan Deep Sky Stacker programmet korrigera för moddade kameror. Vet inte om detta är optimala inställningar/arbetssätt men resultat tycker jag blir ganska bra i alla fall.

Kommentar av Per Johansson den 11 Oktober 2013 kl. 15.13

Snygga stjärnor från kant till kant med fin färg och minimalt färgfel! Lite brusreducering skulle du kunna lägga på.

Megrez 72 verkar vara en riktigt bra fototub. Jag antar att du har använt en flattener till den? Är Skywatcher EQ3 ny? Den verkar ju också funka fint eftersom du kan ta 5min exp ur den.

Är färgbalansen svårare med en moddad kamera?

Kommentar av Nils Karlsen den 9 Oktober 2013 kl. 13.29

Stiligt foto!

Kommentar av Mats Olsson den 8 Oktober 2013 kl. 8.24

Håller med, väldigt mycket som du fick fram på så kort tid. Fina färger på både stjärnor och nebulosa. Trevligt att få se hela Nordamerikanebulosan plus pelikanen i en bild.

Kommentar av Erik Berglund den 8 Oktober 2013 kl. 7.28

Hej Göran, modden har funkat bra. Den här exponeringen var dock tänkt att bli 12x5min lång men batteriet tog slut i monteringen med startrails på resterande bilder. Det var bara 3x15 min som gick att rädda. Skärpan ställer jag in med FWHM metoden genom att ta en serie på 15-20 snabba bilder med kameran. Paus:ar 3 sek mellan bilderna för att hinna justera skärpan samt låta vibrationerna dämpa sig innan nästa bild. Styr kameran med min laptop för att detta ska vara möjligt. Först gör jag dock en grundinställning med Live View i kameran på en ljusstark stjärna.

Kommentar av Göran Fredriksson den 7 Oktober 2013 kl. 21.46
Moddade kameran levererar ser jag! Roligt att se att du får fram så mycket detaljer på relativtkort tid. Särskilt molnen i nebulosans nedre del, fina detaljer där. Väldigt bra färger på stjärnorna också. Skärpan ser bra ut (i alla fall på min mobil). Hur gör du när du ställer skärpan?

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2023   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor