NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Jag blev inbjuden att hålla en observationskväll på Linberget i Åstöns naturreservat (tidigare militärt skjutfält för LV5) i Timrå kommun måndag den 8:e November. Vi hade riktigt bra väder och några dagar efter nymåne. Jag träffade 15 st trevliga och intresserade människor och fick tillfälle att visa upp höstens stjärnbilder i en liten 80mm refraktor samt berätta lite om mytologin bakom dem.

Arrangör var Storöringens Fiskeklubb i Söråker.

Visningar: 127

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Ulf Jonsson den 14 November 2021 kl. 15.03

Synd att tornet inte finns kvar. Därifrån var det fin utsikt. Den är ganska bra från marken också. 

Kommentar av Erik Berglund den 14 November 2021 kl. 10.39

Ja, man borde åka och reka Flataklacken vid Munkbysjön. Jag har aldrig varit dit men kollar man bilder verkar den vara omgiven av en del skog. Det finns annars fina observationsplatser i Lögdö Vildmark vid Lagfors ca 5-6 mil från Sundsvall.

Kommentar av Ulf Jonsson den 12 November 2021 kl. 9.43

Galtström har jag varit till - på 70-talet ;) Jag har funderat på hur det skulle vara på mittpunkten. Man kommer ju upp högt och ljuset från Munkbysjön borde inte vara så störande, man befinner sig ju ovanför. Sedan gäller det ju att det är barmark ... ;)

Kommentar av Erik Berglund den 11 November 2021 kl. 11.14

Jag brukar också åka till Njurundakusten, närmare bestämt naturreservaten som finns vid Galtströms Bruk. De har mörkare platser än kuststräckorna norr om Timrå/Sundsvall. Att ta med sig ett liggunderlag, en fältkikare och en termos varm choklad och sedan lägga sig ute på klipporna under stjärnhimlen nu på hösten är väldigt underskattat. Rekommenderar det varmt om du inte redan provat det.

Alternativt åker jag väster om Sundsvall inåt landet mot Indal och Liden. Om jag ska titta på månen eller planeterna brukar jag välja platser närmare stan som tex Sidsjön.

Kommentar av Arvid Emtegren den 11 November 2021 kl. 9.20

Vart brukar du åka Erik? Mina prylar står nästan alltid på gräsmattan i Sundsbruk och jobbar när det är klart. Vid enstaka tillfällen tar jag mig ut till Njurundakusten om jag vill ha det mörkt.

Kommentar av Erik Berglund den 11 November 2021 kl. 8.17

Ulf, vi kan helt klart styra ihop en spontan träff om du har vägarna förbi. Jag brukar göra turer lite då och då runt Sundsvall/Timrå på vardagkvällarna när jag har tid och vädret är bra.

Kommentar av Ulf Jonsson den 10 November 2021 kl. 16.40

Erik, hör av dig i god tid innan om du vill arrangera en "spontan träff". Vem vet - vi kanske finns eller passar på att åka hemåt då (med husbilen). Jag har ju dottern i Härnösand så det är ju också ett skäl att dra sig hemöver. Tyvärr dog min pappa i Fränsta för en månad sedan så att åka dit blir ju inte så ofta längre men vänner har jag kvar i Sundsvall med omnejd..

Kommentar av Erik Berglund den 10 November 2021 kl. 12.58

Det är kul att få visa upp hobbyn för en större grupp emellanåt. Jag upplever att det finns ett intresse lokalt men vi har ju inte längre någon astronomiförening i Sundsvall som styr ihop gemensamma träffar. Jag passade dock på att göra lite reklam för NSAA. OBS det är inte jag som tagit bilderna. Det är jag som pekar mot himlen. Vi hade en fotograf med oss med snabbt vidvinkelobjektiv som tog lite bilder av träffen. Eventuellt kommer vi att styra ihop en träff till vårvintern med fokus på månen. 

Kommentar av Per Johansson den 10 November 2021 kl. 11.24

Bra initiativ och kul att ni hade tur med vädret!

Fina stämningsbilder från träffen!

Kommentar av Arvid Emtegren den 10 November 2021 kl. 11.13

Fin bild Erik, och kul att det finns ett gäng intresserade här i trakten. Trodde bara det var jag. :)

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2023   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor