NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

2020-11-07
2020-11-08
2020-11-09
Celestron RASA 8" 400/2
ZWO ASI1600MM Pro
27x120 s Baader Highspeed Hα
74x120 s Baader Highspeed SII
36x120 s Baader Highspeed OIII

Bonusbild. När Nordamerika försvann bakom en gatlykta fram på småtimmarna var det en del natt kvar, så synd att sluta. Fantasin var begränsad vid den tiden, så det blev den här.

Visningar: 85

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Arvid Emtegren den 10 November 2020 kl. 13.51
Jag håller med dig Per, färgerna är det svåraste. Hubblepaletten är ju framtagen för att framhäva detaljer som annars skulle döljas. Jag tycker att det är ganska tydligt när man jämför bilder i olika paletter. Annars tycker jag naturligt är finast. Men det är svårt att få till det bra. Jag brukar vrida till det så jag är nöjd först. Sedan jämför jag med andra bilder, och då ser mina alltid matta och tråkiga ut. Sedan är det en trend på till exempel Astrobin att det ska vara överdrivet mycket färgmättnad och kontrast, det blir lite Disney.
Hupplepaletten ska ju också innehålla en del grönt, titta på Nasas gamla bilder till exempel. Men idag ska man ta bort allt grönt från bilden verkar det som. Jag försökte behålla en del i Nordamerika, för jag tyckte det passade där. Men det är tydligt att det inte riktigt uppskattas.
Kommentar av Per Johansson den 10 November 2020 kl. 8.19

Jag tycker du har fått till en behaglig färgsättning på båda bilderna. Det tycker jag är svårt. Antingen drar jag på för mycket eller så blir det för dovt. Har en bild som jag processat om två gånger nu men får den inte som jag vill. Det är lite störande när man har bra data men inte riktigt gör datat rättvisa. Har använt "naturliga färger" men det blir som sagt antingen lite dovt eller onaturligt. Kanske bättre att gå på Hubble istället för att få en bättre färgkontrast utan att behöva dra på för mycket?

Kommentar av Arvid Emtegren den 10 November 2020 kl. 6.37
Tack Per! Nej jag har faktiskt inte rört stjärnorna här. Förutom i SII där jag har förminskat dem en aning för att minska halos efter sammanslagningen.
Kommentar av Per Johansson den 10 November 2020 kl. 6.30

Den här blev ju också väldigt fin! Gillar färgerna både på nebulosan och stjärnorna. Har du kört starnet och sen lagt på stjärnorna? Med Straton är det svårt att få tillräckligt artefaktfri bild för attkunna göra så. Jag brukar göra en kombo av stjärnlös och vanlig. 

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2022   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor