NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Tog mig i kragen och tog mitt nya teleskop SharpStar 61EDPH III och Star Adventurer 2i, monterade upp det på baksidan av huset där det inte finns så mycket störande belysning.

SharpStar-teleskopet är på 61mm, brännvidd på 360mm, men en reducerare på 0.75x ger 270mm och ett f-stopp på f/4.4, hyfsat snabbt mao.

Jag siktade på Viel-nebulosan och körde 60 sekunders exponeringar genom ett Optolong L-Extreme filter.
Tyvärr visade det sig att jag slarvat med att skruva åt deklinations-låset så trackern "halkade" lite
då och då vilket gav dåliga bilder. Jag kunde bara använda 48 st som var hyfsade.

Hur som helst, jag är ändå rätt nöjd med tanke på förutsättningarna.
Jämfört med mitt "stora" mosaik-projekt i fjol (https://nsaaforum.ning.com/photo/veil-mosaik?context=user), där blev det mellan 2-3 timmar per panel, både L-Pro och L-Extreme filter, så tycker jag att SharpStar's nästan 50 minuter gav ett bra resultat. Eller vad tycker ni?

Visningar: 55

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Håkan Wahlberg den 29 Oktober 2023 kl. 17.28

Jag fotade med min färgkamera ASI 294MC plus L-eXtreme.

Angående L-Pro som du frågade om, jag använder det som ett slags bredbandsfilter  ifrån balkongen, ca Bortle 7, som exkluderar en del störande omgivningsljus. Jag har väl inte testat och jämfört med nåt annat, tex ett UHC-filter Men tycker att det ger helt ok färger enligt min smak.

Kommentar av Ulf Jonsson den 29 Oktober 2023 kl. 14.49

När jag jämför våra bilder på Veil så ser jag att du har märkbart mer detaljer i din bild än jag har i min, trots att jag har längre tid. Jag fotade ju med Nikon D810A utan filter men vilken kamera var det su använde. Jag skulle tro att det är kameran och filtret som gör skillnaden.

Kommentar av Ulf Jonsson den 27 Oktober 2023 kl. 17.02

Vad tycker du om L-Pro? Jag hade ett LeXtreme filter som jag använde några gånger. Jag tyckte efter ett tag att det var lite overkill för min Bortle 3- 4 så jag sålde det till en Bortle 9 (Sthlm). Jag har ju några olika filter för enstaka våglängder (HA, HB, OIII) men ska nog skaffa mig ett kombinationsfilter som är lite "mjukare". Tips mottages tacksamt :) 

Kommentar av Håkan Wahlberg den 27 Oktober 2023 kl. 13.13

Tack Ulf. Jo, reduceraren ger en rätt flat bild över hela sensorn. Nu ser jag fram emot att äntligen få in hela Andromeda-galaxen plus dess omgivning i en frame, utan mosaik-strul. Skall fota genom både L-Pro och L-Extreme.

Kommentar av Ulf Jonsson den 26 Oktober 2023 kl. 17.22

En fin bild Håkan. Runda och fina stjärnor över hela ytan. Det är ett fint djup i bilden, nästan 3D-känsla. Jag kommer att hålla lite koll på dina bilder - så producera många. SharpStar 61EDPH III är ett av alternativen till komplettering av min utrustningslista. Slöjnebulosan (Veil Nebula) verkar vara populär nu. Du och Gustav har publicerat varsin bild och jag har en klar som jag inte har publicerat ännu.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor