NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

En tunn Cirrus-skärm passerade och gav en lite märklig, sned, halo.
Nikon D700, Nikon 14-24 i 14 mm läge.

Visningar: 165

Album: Wide Field

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Jerry MagnuM Porsbjer den 31 Maj 2012 kl. 21.12

Hej igen Ulf!

Jo, nu ser det riktigt ut :-) När jag hade skrivit in och tryckte på att lägga upp det så blev allt ett enda stycke. När du lärt dej din 14-24 så kommer du att ha mycket nytta av den, den är fantastisk.

Kommentar av Ulf Jonsson den 31 Maj 2012 kl. 19.03

Tack för mycket intressanta och lärorika kommentarer. Jag skaffade den för norrskensfoto i vintras och det är ju sällan så symmetriskt att det märks. Jag ska tänka på dina tips nästa gång det blir halo-fenomen.

Ditt första inlägg ser helt riktigt ut på min skärm i alla fall (fyra separerade stycken).

/ Ulf

Kommentar av Jerry MagnuM Porsbjer den 31 Maj 2012 kl. 15.54
Jag ser att protokollet trycker ihop allt jag skrev. Jag hade delat upp det i 4 stycken för att göra det mer lättläst, men om du vill kan jag maila texten så blir den mer lättläst och ser den inte så kompakt och rörig ut.
Kommentar av Jerry MagnuM Porsbjer den 31 Maj 2012 kl. 15.50
Hej Ulf!

Jag kan bekräfta Mats misstanke om att gluggen förvränger cirkeln.
Om du får ett liknande objekt igen så kan du prova med att vrida kameran 90° (stående bild) och samtidigt försöka hålla optiska axeln så parallell som möjligt mot markplanet. Objektet bör samtidigt vara i bildens vertikala centrumlinje. Utöver det så ska kameran vara i våg på tvären

Med kameran riktad på det viset blir alla avvikelser symmetriska du får även mindre fallande vinklar på träd mm och därmed mindre vidvinkelkänsla i bilden. En viss distorsion (förvrängning) får du alltid ju längre från bildcenrtum objektet befinner sej. Förvrängningen förändras alltså mer eller mindre, ju mer kameran vinklas från eller mot markplanet. Objektet tänjs ut mer ju längre från bildcentrum det befinner sej, men symmetriskt om det befinner sej mitt i bildens vertikala linje.

Att plåta med supervidvinklar är svårt och väldigt speciellt, men samtidigt intressant eftersom man kan få med väldigt mycket på bilden. Egentligen så är allt fotograferande med gluggar extremt vidare eller snävare bildvinklar än normalgluggar ett kompromissande. I båda fallen uppträder optiska avvikelser och problem.

Den glugg du har är supervidvinklarnas Rolls Royce. Den slår allt som finns på marknaden även inräknat Zeiss och Leitz. När gluggen är inställd på 14mm har man mycket att tänka på. Jag brukar hålla speciella endags-kurser i fotografering med raktecknande gluggar vidare än 90°, vilket börjar vid 18mm brännvidd och kortare vid fullformat. Du har en bildvinkel på drygt 100° vid 14mm på din glugg.

Mvh MagnuM.
Kommentar av Ulf Jonsson den 25 Maj 2012 kl. 14.35

Tack för det.

Mats! Jag vet inte. Tänkte inte på det när jag tog bilden men efteråt tycker jag inte att solen är centrerad. Om förvrängningen berodde på brännvidden så borde förvrängningen var förskjuten mot "kl 1".

Kommentar av Mats Olsson den 25 Maj 2012 kl. 14.17

Härlig bild! Skojiga perspektiv med den där brännvidden. Menar du att halon verkligen var sned? Inte bara brännvidden som orsakar det?

Kommentar av Göran Fredriksson den 25 Maj 2012 kl. 8.37

Tjusigt!!!
Vi hade en tendens till Halo här också men det var bara tendens till .
Ser att jag måste skaffa mer vidvinkel till min kamera.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.

AstroTec - Mats Yderstig

Nienna - Patrick Woitala

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2025   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor