NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Gabriel Wiklund
 • Manlig
 • Högakusten
 • Sverige
Dela på Facebook MySpace

Gabriel Wiklunds vänner

 • Håkan Wahlberg
 • Michael Holmgren
 • Jonas
 • Peter Ladan
 • Markus Åhman
 • Urban
 • Per Johansson
 • Göran Fredriksson
 • Anders Wettergren
 • Patric Johansson
 • Ulf Jonsson

Gabriel Wiklunds grupper

Gabriel Wiklunds diskussioner

Videoastronomi

Startade den här diskussionen. Senaste svar av Gabriel Wiklund Aug 23, 2022. 7 Svar

Tänkte prova köra 0.5 - 0.2 bilder per sekund med bildstapling i realtid via SharpCap. Har blivit starkt inspirerad av konceptet att se hur ljus samlas in och bildsignalen förstärks eftersom med…Fortsätt

Mottagna presenter

Present

Gabriel Wiklund har inte fått några presenter ännu

Ge bort en present

 

Gabriel Wiklunds sida

Senaste aktivitet

Gabriel Wiklund kommenterade Gabriel Wiklund\s foto
Miniatyr

M57

"Du har alltså byggt en eqvatoriell montering? Snacka om häftigt, hur långa exponeringar kan du ta? Undra hur avancerat det är att få till en fungerande autoguide-port.Hittade inga bilder eller filmer, vore kul att…"
4 Jan
Peter Wiklund kommenterade Gabriel Wiklund\s foto
Miniatyr

M57

"Okizz Jag förstår Tacka för ditt svar.. 43 Kg Maxat LoL Min 254 mm / f6 är  45 mm hög vilar på en 9 punkters stöd med fläkt in under Tar evigheter att få till Temp :-/ Med all utrustning…"
3 Jan
Gabriel Wiklund kommenterade Gabriel Wiklund\s foto
Miniatyr

M57

"Tack Ulf :)"
1 Jan
Ulf Jonsson kommenterade Gabriel Wiklund\s foto
Miniatyr

M57

"Kul att det går bra för dig Gabriel :) När man tittar på dina videosekvenser på Jupiter och månen inser man lätt varför "Lucky Imaging" är nödvändigt för att komma till…"
1 Jan
Gabriel Wiklund kommenterade Gabriel Wiklund\s foto
Miniatyr

M57

"DeepSkyStacker som staplar bilderna tar hand om rotationen, men eftersom att man får beskära och förlorar hörnen brukar jag rotera manuellt eftersom för att slippa beskära för mycket.Spegeln är 50mm hög…"
1 Jan
Peter Wiklund kommenterade Gabriel Wiklund\s foto
Miniatyr

M57

"Nice :-O Hur fixar du fältrotationen På Alt asimut monteringen?? Vad är höjden på spegeln / Diameter Hur mycket väger spegeln Och Hur många €€€ kostade den ??Detta är det största…"
Dec 31, 2022
Gabriel Wiklund kommenterade Gabriel Wiklund\s foto
Dec 31, 2022
Gabriel Wiklund kommenterade Gabriel Wiklund\s foto
Miniatyr

M57

"Här kommer två filmklipp tagna med mobilen vid okularet: Jupiter: https://youtu.be/p91aahw9Sjc Månen: https://youtu.be/LPONyeLjN7g Det är ett Dobsonteleskop dvs Newton, Totalvikten är 143kg Jajemen permanent monterad…"
Dec 31, 2022
Peter Wiklund kommenterade Gabriel Wiklund\s foto
Miniatyr

M57

"Wosa 760 mm Spegel Montering mm Måste vara Månen KG :-) Inget portabelt instrument He HE och Jo I mitt 10"  behöves 100 - 200 ggr förstoring för att se Rökpuffen Vilken typ av optik är det Katadioptrisk…"
Dec 31, 2022
Gabriel Wiklund kommenterade Gabriel Wiklund\s foto
Miniatyr

M57

"Diametern på primärspegeln är 30 tum och diametern på sekundärspegeln är 6.5 tum (m.a).M57 är ju ett väldigt litet objekt men tack vare brännvidden på 2575 mm ser den lite större ut."
Dec 30, 2022
Peter Wiklund kommenterade Gabriel Wiklund\s foto
Miniatyr

M57

"Vilken typ av optik använde du ?? F 3,3 mycket snabb antar 30" är brännvidden vilket ger en öpning om 230,9 mm stämmer detta ??"
Dec 30, 2022
Gabriel Wiklund har lagt upp ett foto

Messier 56

450 x 2 sekunder (15 minuter). Teleskopet fick för första gången uppleva -16 grader :)
Dec 7, 2022
Gabriel Wiklund har lagt upp ett foto

NGC 6826 (Blinkande "planeten") yttre halo

Molnen kom och gick men lyckades få 10 minuter på NGC 6826. Tyvärr va seeingen riktigt dålig. Uppblåsta och utdragna stjärnor. Trots 2 sekunders exponeringar..Tänkte äh, slänger in allt i DSS och ser vad jag får.När jag klickade på "Autostretch" i…
Dec 6, 2022
Gabriel Wiklund kommenterade Gabriel Wiklund\s foto
Miniatyr

M57

"Tack Ulf :)"
Dec 5, 2022
Ulf Jonsson kommenterade Gabriel Wiklund\s foto
Miniatyr

M57

"Fantastiskt :) "
Dec 5, 2022
Gabriel Wiklund har lagt upp ett foto

M57

Äntligen kunde teleskopet samla ljus igen efter näsan 2 veckor med trist väder!! Molnen kom och gick men 12 minuter och 39 sekunder kunde jag få ihop på M57 (3 sekunders del-exponeringar).30" f/3.3Servocat EasytrackOmegon Velox 224C…
Dec 4, 2022

Profilinformation

Språk/Language:
Svenska
Bostadsort/Home town:
Högakusten
Min utrustning/My Astronomical Equipment:
Starstructure Horizon Gen 2
Omegon Velox 224C (Motsvarar i princip en ZWO ASI 224MC)

Gabriel Wiklunds Bilder

 • Lägg till Bilder
 • Se alla

Kommentarplank (5 kommentarer)

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Klockan 2.51 den 23 Oktober 2021, James pollard sade ...

God dag,

Hur är allt med dig, jag fick intresse för dig efter att ha gått igenom din korta profil och ansåg det nödvändigt att skriva dig direkt. Jag har något mycket viktigt att avslöja för dig, men jag tyckte att det var svårt att uttrycka mig här, eftersom det är en offentlig webbplats. Kan du vänligen återkomma till mig på (mr.jamespollard01@gmail.com

) för alla detaljer. Ha en trevlig dag
Tack Gud välsigne.

Klockan 23.02 den 14 April 2020, Anders Wettergren sade ...

Hej Gabriel

Roligt att du tecknar. Inte så många som gör det. Ja, hur gör jag? Vet inte om jag ska kalla det för teckningar. Har inget bra namn. Slutresultatet är ju inte någon teckning egentligen och det finns inget fint original. Hur som helst.

Under stjärnorna blir det oftast en väldigt grov teckning mest med intressanta detaljer markerade. Svårt med gråskalorna ute i fält. Sedan får man skissa upp det hemma med sina gråskalor så noggrant som möjligt på ett papper med blyerts, sudda och smeta ut, allt som man kan göra. Ibland använder jag en utskrift av en stjärnkarta som jag tecknar på. Stjärnorna kan vara bra att ha, men jag tar bara med stjärnor som kan kunde se. Sedan skannar jag in teckningen och tar in den i Photoshop, där jag fixar till artefakter om det behövs. Jag behåller dock teckningsstrukturen så långt som möjligt. Vill absolut inte ta bort den med utjämning. Blir inte bra då. Kloningsverktyget är användbart. Stjärnorna tar jag ut och lägger i ett eget lager för sig. Man får fylla ut tomrummet efter stjärnorna.

När jag är nöjd inverterar jag nebulosa och stjärnor i nya lager. (sparar alltid den positiva bilden). Ett mörkgrått lager (se nedan) lägger jag mellan nebulosan och stjärnorna. Med genomskinlighet kan jag då reglera ljusheten hos nebulositeten (vill inte förändra teckningen i fall jag skulle vilja ändra mig). Med det mörka lagret kan jag lägga tekningen på den lämplig ljushetsnivå. Strukturen ska ju bara vara svag. Men samtidigt förlorar jag i kontrast. Mitten av M101 är ju det ljusaste partiet. Den vill jag förstärka. Det kan jag göra i ett extra lager över galaxen. I nytt lager över allt gör jag en rund cirkel som fylls med vitt. Den görs extremt diffus men så att den behåller en ljus mitt. Styrkan på den kan sedan regleras med genomskinlighet. Storleken på halon får jag anpassa till galaxen förstås. Halon ska vara så genomskinlig att det bara ger ett svagt skimmer. Detta svaga skimmer finns där men är svårt att återge i en teckning. Jag använde två halolager för M101, en för galaxen som sådan och en för den ljusaste kärnan.

Kombinationen med ett jämnt ljust skimmer över en tecknad struktur skapar en fin illusion som jag vill uppnå. Man får reglera mycket fram och tillbaka i lagrens genomskinlighet för att till slut hitta den nivå man vill ha. Viktigt är att himmelsbakgrunden inte är helt svart, detta för att man ska se de svaga nyanserna bra. Det uppstår en "bländningseffekt" när man tittar mot en helt svart bakgrund. Det är inte heller så som det ser ut i ett teleskop när man är mörkeranpassad. Hur ljus den ska vara är dock en smaksak.

Så gjorde jag, mycket pyssel...

mvh Anders

Klockan 17.12 den 13 Oktober 2015, Jonas sade ...
Har du provat något stjärn-app i telefonen eller datorn? Har du iphone kan jag rekomendera "skywiew" där har man även kompass så den följer när man vrider telefonen.
Klockan 6.59 den 13 Oktober 2015, Jonas sade ...
Hej, vore kul att veta vad du tycker om din 250px och vad du kan se med den, är nämligen påväg att köpa en i helgen.
Mvh. Jonas
Klockan 9.22 den 29 September 2015, Ulf Jonsson sade ...

Välkommen till NSAA Gabriel. Kul med fler Västernorrlänningar :) Kommer någon av er till träffen?

Gabriel Wiklunds blogg

Livestack av Lilla Hantelnebulosan

Upplagd den 29 Augusti 2022 klockan 9.10 0 kommentarer

Här kommer resultatet från nattens aktiviteter!

Var 3:e sekund växlar klippet mellan 6 min stack av 2-sekunders exponeringar och 12 min stack av 2-sekunders exponeringar.

https://youtu.be/RmLWYwodkr0

Seeingen va inge vidare men det gjorde inget, hade kul och är nöjd med resultatet!

Premiär för Astrokameran med IMX224 sensorn!

Upplagd den 26 Augusti 2022 klockan 16.30 9 kommentarer

Här kommer 2 korta filmklipp från nattens livestack av M57 & M13. Fantastiskt roligt att se hur objekten förbättras eftersom i realtid!I slutet på filmklippen ser ni skillnaden mot det bästa min smartphone kan åstadkomma (med max ISO och 1/2 sekunds exponering). Resultatet i Sharpcap med Astrokameran är från drygt 3 minuters intigrering av 2-sekunders exponeringar.

Nu finns det ingen återvändo känns det som... Ber om ursäkt för Sharpcap texten i…

Fortsätt

Saturnus med mobilen & bildspel på bygget

Upplagd den 6 Augusti 2021 klockan 13.02 2 kommentarer

För några dagar sedan provade jag att filma Saturnus med mobilen vid okularet. (endast 8 grader över horisonten). På min Youtube som jag länkar till nedan finns klippet samt ett bildspel på mitt bygge:

https://m.youtube.com/channel/UC7mNSYSqgdGnKEupcF-ax2Q

 
 
 

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2023   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor