NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer
NSAA - North Sweden Amateur Astronomers
Jag har alltid haft en fascination för refraktor teleskop. De långa vita tuberna är urtypen för teleskopet: ett kraftfullt instrument som blir ett med ögat och hjärnan och kan avslöja de djupast förborgade hemligheterna på himlavalvet. Allt från Saturnus ringar till Mars kanaler och Andromedanebulosans virvlande planetbildande gasmoln.Så med ett hopp inför det nya året att utföra mer visuella observationer har jag skaffat en refraktor i 1800 tals anda: ackromatisk 5 tum öppning och nästan F/10. Mer följer...
Kommentera
Spännande som sagt. Kul med så detaljerade rapporter. Till iPhone finns en massa appar om månen däremot har jag ingen bra till datorn. Däremot använder jag Sky Safari i datorn. Inte gratis men billigt program. När man zoomar in månen visar den aktuellt terminatorläge och och objekt på ytan är namngivna, till en viss gräns. Bifogar en skärmdump.
F10 öppnar ju upp att köpa samma sorts billiga okular som jag skryter om!!! så nu kan du shoppa såna för några 100-lappar å få bra resultat. Vi kan testa med ett par av mina billigare..
Första och Andra Ljus! Första ljus skedde på juldan i 17 graders kyla så det blev bara en kort session där jag i alla fall kunde konstatera att optiken var ok i 70x förstoring. Ikväll 1/1 har jag tillbringat 2 timmar med skåpet i vårvärme, ca 0C. Det var ganska disigt men betydligt bättre seende än första testkvällen. Jag stjärntestade i 70, 120 och 240x. Diffraktionsringarna är runda och tydliga utan tillstymmelse till astigmatism eller felkollimering. I 240x är ringarna mer diffusa utanför fokus än innanför vilket tyder på en aning sfärisk aberration. Vad jag läst och sett genom åren har de flesta teleskop en skvätt sfäriskt fel. Jag vågar inte säga hur mycket det är men det är betydligt mindre än den Vixen 120mm neoachromat som jag ägde för tio år sen. (Det teleskopet hade även astigmatism.)
Jag hade velat testa på epsilon Lyra men åt det hållet var det mulet så istället blev det Castor. Den har en separation av 6" så den ska vara enkel och det var den - mycket rymd mellan.
Ni kanske noterar att jag inte nämnt nåt om den tredje typen av synfel som en akromatisk refraktor förväntas ha - färgfel. Jag ska göra fler tester där och återkommer...
Fokuseraren var bättre än väntat och känns helt ok. Det vore trevligt med utväxling men inte helt nödvändigt då F/10 ger ganska stort skärpedjup. Det ultimata testet blir att prova min 40mm Meade glashandgranat.
Klockan var ca 23 så Jupiter hade kommit ganska högt. Jag kunde se de två stora banden och ett mindre. Jag kunde ana mer detaljer men här behövs mer träning! GRS var enligt Nätet på baksidan. Jag hoppas lyckas tima den några gånger under våren och kunna säga säkert att jag sett den vilket jag hittills inte kunnat med mina tidigare teleskop.
På månen obsade jag kratern Gassendi. En plan med det nya skåpet är att bli bättre på månen, ett objekt jag tidigare bara sett som ett hinder för djuprymdsobsande. Nån som känner till en bra månsimulator så man kan se terminatorn och vilka detaljer som ligger runt den vid en viss tid?
Okularen jag använde var 17mm Hyperion, 10mm LV och 5mm Hyperion, så Patric du har helt rätt!
Ja Urban den är lång och tung. Ungefär lika lång som den Vixen jag hade för 10år sen men nåt kg tyngre. En anledning till att den är tyngre är att linscellen är kollimerbar vilket inte Vixen var. Den har ett bärhandtag som är väldigt användbart.
Jag måste säga att så här långt är jag nöjd men testerna fortsätter...
Maffigt. tillbaka till rötterna å storleken är manlig på nått vis. Ska bli spännande att kolla in denna tub.
Oj, ett rejält instrument! Och jag som tycker att min 80 ED APO är tung och klumpig för sin storlek...
Förresten: jag tycker mig se att det är ett Hyperion 5mm okular som sitter i när den står uppställd på första bilden?
Jag håller med dig Per! Det är lite speciellt med en lång tub. Och vid små storlekar ger de en riktigt hyfsat bra färgkorrigering med f/10 eller högre.
Och nu tror jag vi är nyfikna på lite mer information om denna refraktor...
Spännande :)
Välkommen till
NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer
Registrera dig
eller Logga In
Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.
© 2025 Created by Ulf Jonsson.
Drivs med tekniken bakom
Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!
Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer