NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

En av dom sällsynta milda klara höstkvällar nätter igår (+6,8C @ midnatt). Hade teleskopet på bl.a. Jupiter, mkt bra planetseeing, trots lite blåst. Kunde betrakta medans en av dess månar kom fram ba…

En av dom sällsynta milda klara höstkvällar nätter igår (+6,8C @ midnatt). Hade teleskopet på bl.a. Jupiter, mkt bra planetseeing, trots lite blåst. Kunde betrakta medans en av dess månar kom fram bakom storplaneten, Io eller Europa? Har inte checkat, men föstod då vilken värdefull praktisk användning den kunde ha för seglarna, innan GPS och annat fanns för att bestämma position och rucka klockorna. Dansken Ole Römer lar ju ha kommit på att ljuset har en hastighet när inte tiden stämde med olika avstånd mellan våra planeter.

-Tänkte sen försöka hitta M101 supernovan med hjälp av Celestron 8. Den är ju inte permanentinställd/kalibrerad i axlarna, eller att den har några moderniteter som GPS styrning eller nåt. Kom på att kanske laserpekaren kunde va till hjälp som grovsikte, så jag tejpade fast den me lite "roddartejp". Tyvärr så säckade strålen strax p.g.av att fickvärmen slutade verka. Funderar nu kanske på nå´n sorts uppvärningsanordning, -är det nå´n annan som provat som kanske har ett färdigt "recept" för detta?

-Till dess får jag väl krångla med hårfönen :-)

 

p.s. Hoppas ni alla på NSAA träffen har lika klara skyar?

Visningar: 187

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Kaj Ole Strang den 2 Oktober 2011 kl. 20.46
Kommentar av Kaj Ole Strang den 2 Oktober 2011 kl. 20.44
Testade med ett fäste på teleskopet gjord av en bit L-profil trälist som jag skruvade fast i kamerafästet. Där kan jag lägga den "fickvarma" lasern när jag ska grovsöka. Känns som att det funkar :-)
Kommentar av Ulf Jonsson den 2 Oktober 2011 kl. 20.15
Inte på  rak arm. Jag brukar isolera min med tyg eller ett sån´t skumplaströr man har för att isolera vattenledningar men jag skull inte tro att det funkar om man ska ha den monterad på teleskopet eftersom den ju bör sitta stadigt för att funka som riktmedel.
Kommentar av Kaj Ole Strang den 1 Oktober 2011 kl. 16.17
Ja synd, men då kan ni kanske istället njuta av den säkert trevliga samvaron :-)

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor