NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Det blev en trevlig kväll/natt på Bureberget med Urban och Lisette. -8 grader och bra, men inte prefekt transparens. Vi obsade Virgohopen flitigt med Sn 10", C8;a och 5" mak. De flesta galaxerna gick bra att se även i 5";aren. Vi följde Markarians kedja och snurrade runt M100 gruppen.

Virgohopen av galaxer ligger på ca 50 milj ljusår. I Coma Berenices finns Coma clustern som ligger ca 350milj ljusår bort. NGC 4889 är den ljusstarkaste av galaxerna i Coma. Den såg vi säkert i 10";aren och NGC 4874 (den näst starkaste) trodde jag mig ana. Använde 60x och 150x förstoring.

Svepte förbi M3 och på vägen hittade jag en annan globulär som jag inte sett tidigare: NGC 5466. Den var svår att se några stjärnor i, men den var stor. Liknade mer en galax.

Som bonus fick vi bra bilder av Saturnus och Mars. Seeingen var bra och bilden stod relativt stilla. Polkalott och några mörka markeringar på Mars. Mars har även en tydlig fas nu vilket visar att den är på väg bort från oss.

Under hela kvällen stod kameran och knäppte bilder av Virgohopen med en 300mm tele. Använde för första gången en Bathinovmask för att fokusera och den funkade perfekt. Har provat massor av olika sätt att foka men aldrig blivit nöjd förrän nu. Tyvärr ändrade sig fokus under natten, kanske av kylan, så jag fick ett antal bilder med sämre fokus. Stannade en halvtimme efter Urban och Lisette för att ta lite fler bilder för att kompensera de med dåligt fokus.

En mycket trevlig kväll! Hoppas vi hinner ett till besök på Berget i vår.

Visningar: 113

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2022   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor