NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer
NSAA - North Sweden Amateur Astronomers
I helgen skruvade jag ihop en 12V-låda bestående av ett batteri på 62Ah, ett antal cigg- och USB-uttag, säkringslåda samt en verktygsväska att stoppa in allt. Allt från Biltema.
Så nu kunde jag äntligen åka en bit utanför Skelleftå för bättre himmel, blev bortom Selsforsen, en perfekt plats med bra söderläge.
Fotade utan filter för att se vad nya kameran ASI294MC Pro kan erbjuda. I tisdags blev det Andromeda. Testade olika exponeringar, nöjde mig med 25 3-minuters exponeringar. Tog även ett antal 10-sekunders för att se om jag kan fixa att kärnan blev överexponerad.
I går onsdag blev det M42. Återigen 3 minuters exponeringar. Totalt blev det bara 45 minuter, fick kassera en del. Även här avslutade jag med lite kortare, 10s, exponeringar av samma skäl som tidigare.
Den är så häftig i färgerna så det är lätt att överdriva (vilket jag säkert gjort).
Kunde sen inte låta bli att prova en serie på min favorit Hästhuvudnebulosan. Tyvärr hade fokus farit iväg vilket jag inte såg förrän jag tittade på bilderna i morse.
Men summa summarum, visst har ni sett bättre bilder men helt klart har kameran potential. Jag försökte i morse med hjälp av lagermasker fixa de överexponerade kärnorna. Nä, ingen fena på det där än, så bilderna ovan är enbart 3-minuters exponeringar.
Säkert behövs även smalbandigt fotande för att gräva fram detaljer men då behöver jag ju bli betydligt bättre på bildbehandlingen också.
Kommentera
Tack Michael för dom raderna! Till stor hjälp för mig! Då kanske man går på ett lite dyrare batteri. Monteringen jag använder nu drar knappt nånting (nånstans runt 0,3A) men jag bygger för en framtida uppgradering av montering. Jag håller mest till bakom huset så jag har tillgång till 220v också. Men en batterilåda är ju nödvändigt om man ger sig ut till nån mörkare plats.
Simon, ska du köra på ett "bilbatteri" så är det värt att titta på de lite dyrare. Vanliga bilbatterier är inte gjorda för djupurladdningar (>50%) som man kan orsaka av en helkväll ute. Om ditt batteri har en specifikation på 60Ah så bör du räkna på att kunna disponera max 30Ah på en natt.
Både min AVX och CGX drar ca 1,5A vid normal guidning. Jag tror det är hyfsat säkert att utgå ifrån att de flesta monteringar drar ca 1,5A (+ev värmeband, usb-hubbar, kamerafläktar osv). Räknar du på 2-2,5A för de flesta uppsättningar så behöver du minst ett 60Ah batteri för att klara en natt på 8-10h. Tänk dock på att kyla tömmer batteriet snabbare så du bör överväga ett något större batteri om du tänker dig en helnatt i skogen. Tar du ett mindre batteri från början och tömmer det mer än 50% regelbundet så får du en väldigt kort livslängd på den. På så sätt kan det vara billigare i längden att köpa ett dyrare batteri från början.
Camping-, båt-, AGM-batterier är specifikt gjorda för att klara upprepade djupurladdningar.
Simon:
Jo det finns massor av tips där ute. Jag la tid på att försöka förstå vilken batterityp man skulle välja, men det verkade vara så många olika uppfattningar så jag gav upp. Eftersom jag själv inte har nån erfarenhet fick sunda förnuftet råda, dvs plånboken. Dom problem som sen uppstår löser jag vartefter. Som sagt, hittills fungerar det bra :) !
Tack Håkan för dom tipsen! Guld värt! Jag hittade även bra tips på nätet efter lite googlande på ”battery box astrophotography”.
Tack Håkan för utförligt svar. Intressant, ska fundera lite. Jag låter laptopen stå ute tillsammans med teleskopet nu, och styr sedan den inifrån med telefonen (RDP).
Jo, man kan väl kalla det för en hembyggd ASIair...billig men med lite begränsningar. Det finns också nåt som heter StellarMate som verkar vara samma sak. Bägge bygger på protokollet INDI. Titta in på indilib för mer information.
Hur som helst, för min min version så tog jag en RPI3 och installerade Ubuntu Mate samt nödvändiga indilib-moduler. Indilib innehåller de flesta modulerna som behövs för CCD/CMOS/DSLR, monteringar, autoguider, etc. You name it! Jag satte upp RPI'an som en wifi hotspot så jag kan kommunicera med den trådlöst från min laptop. Det finns en del web-sidor om detta, tex denna.
På laptopen kör jag sen Ubuntu samt Kstars/Ekos.
Min Polemaster kör jag fortfarande från laptopen, gick lite trögt att köra den över wifi (kan vara X-Windows), skall testa en RPI4 till sommaren. Platesolvern körs lokalt (men naturligtvis via indilib-modulen på RPI) på laptopen, fungerar jättebra. Kan visserligen köras på RPI direkt men det är rätt stora filer den behöver. Använder även fokus-modulen manuellt med en Bahtinov-mask.
Jag positionerar monteringen till önskat himlaobjekt, konfigurerar och startar kameran för exponering etc via Kstars/Ekos.
ASIair och, tror jag, StellarMate kan styras från en app men den förutsätter en registering som visar att du köpt den.
Min version fungerar då inte. Det finns en Kstars Lite-app som kan kanvändas och fungerar sådär. Inget jag använder.
Så naturligtvis är det enklare att köpa den färdiga produkten, kostar ju bara som ett bra filter :). För mig är en del av nöjet att göra en del av jobbet själv med dess för-och nackdelar.
Kul med framsteg Håkan! Den där Raspberry Pi-historien som du har tycker jag låter intressant. Kan du berätta lite mer om den? Vad kan den göra? Är det som en hemmabyggd ASIair?
Hej Simon.
Mitt 12V-bygge version 1 är tämligen enkelt. Jag åkte till Biltema och köpte:
1. Bilbatteri, 62Ah + Laddare, 4A
3. Säkringshållare + flatsäkringar
4. Verktygslåda med dubbla lås
Allt gick på c:a 1500kr.
Jag isolerade lådan i botten med skumplats/frigolit. Sen la jag en träskiva i botten för att förstärka och för att kunna skruva fast säkringshållaren och lite plint (sockerbitar).
Den löstagbara "hyllan" i lådan skippade jag och gjorde hål i locket för cigg-uttagen .
Sen var det bara att dra 1,5mm2 RK, plusen drogs via säkringarna.
Min Raspberry PI3 som styr det mesta via Wifi ryms också i locket.
Lycka till!
Snyggt Håkan!
jag är lite intresserad av hur du byggt din 12v-låda och vad du använt för saker till den om du har lust att förklara :) gärna med bilder om du har ork till det. Tänkte göra en egen framöver.
Tack Ulf! 12V-en fungerar klockrent, jag fick ju en del goda tips av er.
Just nu gäller det att fota så mycket som möjligt innan säsongen är över. Det här med bildbehandling får bli en senare fråga. Det skall säkert regna i sommar så då blir det perfekt att sitta framför datorn :)
Välkommen till
NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer
Registrera dig
eller Logga In
Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.
© 2024 Created by Ulf Jonsson. Drivs med tekniken bakom
Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!
Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer