NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Latitudgräns 60grader EQ6- bristfällig konstruktion.

När jag skulle göra polinställning på min EQ6 så behövde jag skruva till latitud 65 grader men det gick bara att komma till 62 på EQ6 då bottnade skruven. När jag skulle lossa det hela visade det sig att skruven (altitude adjustment T-bolt) böjt sig inne i huvudet, den gick varken att få ut eller in. Mycket irriterande. Sambon lyckades böja tillbaka skruven så vi kunde få ut den men detta är inte kul. Det är inte möjligt att nå 65 grader på en EQ6a med orginaldelar. Jag ser på nätet att det finns många  fler som varit med om samma sak, även på EQ5. Jag har gjort en reklamation lösningen verkar vara att göra en förstärkning till klacken och sätta hårdare skruvar. Här är bilder för att visa problemet.  Produkten som den ser ut  borde ha en specifikation med en latitudgräns på 60 grader. (Förutom detta stora problem tror jag att det kan vara en bra montering men jag hittills bara använt  den manuellt. )

Visningar: 467

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Annika Nilsson den 9 Januari 2014 kl. 18.13

Daniel ifall du har rätt att skalan är fel...så kanske den går att använda. Det ska synas en smula himmel under helgen och då kan jag sikta in mig på polaris men jag vill ha en montering jag kan använda för foto.

Kommentar av Annika Nilsson den 9 Januari 2014 kl. 17.53

Tack Patrik. AZ EQ-6 kan vara ett bra alternativ - jag måste ha en annan montering.Tyvärr känner jag lite olust för sky-watcher pga odokumenterade latitudgränsen EQ-6

CGEM kan vara ett alternativ. Hoppas det går att lösa med säljaren.

Kommentar av Patrik Holmström den 9 Januari 2014 kl. 17.13

Den nya AZ EQ-6 har en mycket bättre lösning som dessutom fungerar från 0-90 grader. Har sett mer problem med EQ-6an än EQ-5an och CG-5an som båda använder samma lösning, den tyngre montering och högre lastförmågan hos EQ-6 förvärrar problemet betydligt.

Kommentar av Per Johansson den 4 Januari 2014 kl. 19.44
Man kan ställa ett av benen litet högre för att vinna några grader i latitud. Det är fult att man har en latitudskala som visar upp till 90 när man inte kan ställa in det. Men det är inte ovanligt, min cg5 är så och även Urbans Vixen gp.
Kommentar av Patrik Holmström den 4 Januari 2014 kl. 18.11

Det är ett välkänt faktum att det inte bor några människor över 60N eller under 60S (i prraktiken så är det dessutom sant). De flesta monteringarna som finna att köpa kräver därför att man själv tar extra hänsyn till detta. Bland de billigare monteringarna som har bättre lösningar an de flesta så ingår Skywattcher AZ-EQ6AT (16 kkr) och Celestron Advanced VX (9 kkr)...

Kommentar av Annika Nilsson den 4 Januari 2014 kl. 10.29

Inte nog med att skruven böjer sig vid runt 60 grader utöver detta finns ett mekaniskt stopp vid 64 grader Man kan aldrig ställa in en latitud över 64 grader. Kan följningen fungera ifall men har fel latitudinställning? Det är telefonkö hos försäljaren, usch, detta är inte kul.

Kommentar av Per Johansson den 3 Januari 2014 kl. 9.10
Jag har läst om många som fått böjda latitudbultar. Man kan som sagt tycka att Skywatcher borde fixat detta!
Kommentar av Annika Nilsson den 3 Januari 2014 kl. 7.55

Ja det fixar sig säkert, sambon ska tillverka en ny bult, jag vill vara redo ifall vädret klarnar upp. Ifall tillverkaren kände till problemet borde de ha rättat till felet.

Kommentar av Ulf Jonsson den 3 Januari 2014 kl. 7.46

Ja, jag känner igen det från HEQ-5. Jag var tvungen att modifiera bulten. Jag trodde faktiskt inte att det skulle vara samma problem på en ny EQ-6. Skulle nog satsa på en ny bult.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor