NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Vi blev fem stycken som träffades på Golfbanan igår. Första obsträffen i år när säsongen nästan är slut! Det säger väl en del om vädret. Golfbanan valdes för SMHI hade hotat med mycket vind och där finns hus att gömma sig bakom. Dock blåste det från söder så de flesta valde att stå i blåsten för att få fri sikt. Urban och Lisette fick problem med blåsten med sina skåp och även jag med min lilla tracker trots försök att skyla mig bakom ett hus. Endast Michael med sin 135mm lins på CGX montering var immun mot vinden. Han plockade ner fina 5 min exponeringar av Orion nebulosan och Hästhuvudet som låg väldigt nära horisonten. Faktiskt så nära att Urbans billjus kom in i bilden! Notera höjden på M42 i bilden nedan.

Visningar: 83

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Håkan Wahlberg den 18 Mars 2020 kl. 10.35

Synd att jag missade ditt mail igår Per, annars hade jag nog hängt med också. Själv åkte jag ut till Selsforsen i min ensamhet. Å andra sidan skall vi ju undvika folksamlingar i dessa tider, speciellt vi äldre, så det var nog klokt, haha!

Även jag drabbades av vinden, av dom längre exponeringarna blev väldigt få som blev nåt. Gick ner till 60sek, får se om/hur många som blev nåt. Mitt mål för kvällen var Plejaderna.

Kommentar av Michael Holmgren den 18 Mars 2020 kl. 10.05

Har inte testat min 135a på AVX då det blev som ett säkert kort med CGX, men jag ska också prova detta framöver.

Kommentar av Per Johansson den 18 Mars 2020 kl. 9.07

Jag ska försöka gå i dina fotspår och montera min 135;a på AVX;en. Det har varit flera tillfällen i år när jag skippat att fota pga kastvindar. Med vädret som är nuförtiden med mer moln och mer blåst så får man försöka anpassa sig. Molnen går ju inte bli av med men man kan föröska använda den tid som finns bättre tex genom att fota under fullmåne.

Kommentar av Michael Holmgren den 18 Mars 2020 kl. 9.01

Jag huttrade av vinden och råkade prata under exponeringen så det blev lite fejscensur. Men jag kunde inte undvika att känna lite självbelåtenhet av att ha "övermonterat" för att motstå kastvindarna, och det gav ju avkastning :)

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2022   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor